fotografie

Wat is mijn niche?

Allereerst: Wat is een niche? Een niche is een gespecialiseerd marktsegment voor een bepaald soort product of dienst. Klein voorbeeld: In een ziekenhuis werken verschillende artsen met verschillende specialisaties. En die specialisaties zijn hun niches.

Er zijn zoveel verschillende specialisaties in de fotografie.
Je hebt bijvoorbeeld Persfotograaf, bruidsfotografie, Portretfotografie, Sportfotografie en laten we zeker de Paparazzi niet vergeten. En zo zijn er echt nog wel een paar.

Maar waar wil ik me dan in gaan specialiseren? Wat is mijn niche? Waar ligt mijn hart? Wil ik kiezen of moet ik kiezen? En wil ik echt beroepsmatig foto’s gaan maken of blijf ik het ‘erbij’ doen?

Misschien moet ik het even af gaan strepen… Let’s go!

Specialisaties

Persfotografie: Ik denk niet dat ik daar de beste persoon voor ben. Al die ellende die je dan tegenkomt en de onregelmatigheid van werktijden. Nee. Deze wordt het niet.
Modefotografie: Hmmmm, misschien leer ik dan nog wat van de mode, maar ook hiervoor loop ik niet echt warm.
Reclamefotografie: Dat lijkt me dan wel weer leuk. Strak omlijnde opdrachten. Althans mijn gevoel zegt dat je daarbij hele duidelijke opdrachten krijgt. Oké, deze vink ik nog niet helemaal af.
Natuurfotografie: Leuk om te doen voor erbij, maar niet als hoofdonderwerp.
Portretfotografie: Dit vind ik echt heel gaaf. Ieder persoon op zijn allermooist en zoals de persoon is op de foto zetten. Portretfotografie is in een paar categorieën onder te verdelen.

 • Kinderfotografie
 • Babyfotografie
 • Bruidsfotografie
 • Glamourfotografie
 • Huisdierenfotografie

En al deze categorieën vind ik allemaal echt heel, heel erg leuk. Maar… klein beginnen, dus bruidsfoto’s… daar wacht ik toch nog maar even mee 😉

Landschapsfotografie: Dit is toch net even anders dan natuurfotografie. Een landschap kan ook vol bebouwing staan. Supergaaf om te fotograferen! Ja! Dit zou ik zeker in opdracht willen doen.
Straatfotografie: Hier gaat het om de mensen in hun dagelijkse zijn. En daar hou ik van. Wel vind ik het heel spannend om zomaar mensen op straat te fotograferen, maar als je het eerst gaat vragen is een beetje het spontane en het dagelijkse ervan af.
Sportfotografie: Ja!Ja!Ja! Dit vind ik supergaaf. Al een tijdje fotografeer ik bij de wedstrijden van mijn zoons (honkbal) en geniet hier met volle teugen van. Komend seizoen ga ik voor de club foto’s maken van diverse wedstrijden bij alle teams.
Studiofotografie: Het lijkt mij dat ik niet echt hoef uit te leggen wat dit is. Het gaat om foto’s die in een studio gemaakt worden. Dan kan je denken aan portretfotografie, maar ook productfotografie of foodfotografie. Daarnaast kan je met wat kleine aanpassingen van een hoekje in je woonkamer een studiootje maken. (Been there, done that!)

Kiezen?

Moet ik kiezen of kan ik alles doen? Persoonlijk denk ik dat het erg verstandig is om te kiezen en niet alle specialisaties te blijven doen. Door te kiezen kan ik ervoor zorgen dat ik steeds beter word in die specialisatie i.p.v. van alles een beetje te kunnen.

Wil ik het beroepsmatig gaan doen of blijf ik het ‘erbij’ doen? Dat is een goeie vraag. Ja, hoe mooi zou het zijn om mezelf volledig te kunnen focussen op het fotograferen. Maar als ik realistisch ben, dan denk ik dat het een combinatie gaat worden. De tijd zal het leren.

Mijn niche

Op dit moment ben ik heel erg bezig met studiofotografie en dan vooral portretten.

Modellen in deze dia:
Foto 1: @gekkegoof (insta)
Foto 2&3: @naooomimichelle (insta)
Foto 4: @klingu (insta)
Foto 5&6: @danishavdh (insta)

Zoals ik al zei vind ik dat echt heel erg leuk om te doen. En ik denk dat ik daar dan ook mijn niche in gevonden heb. Met daarnaast de mogelijkheid tot sport-, straat- en landschapsfotografie in opdracht.

Volgende keer: Waar vind ik mijn klanten en hoe maak ik reclame?

Lieve groetjes Moniek

18 gedachten over “Wat is mijn niche?”

 1. Een heel goed artikel om ook te delen met startende bloggers of influencers. Het kan best lastig zijn in het begin. Maar als je eenmaal doorhebt wat een niche is en welke bij je past, is het stukken makkelijker om daarmee uit te breiden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor de tip. Zal het blog even wat verder verspreiden. Even zoeken waar 😉

   Het is inderdaad erg fijn te weten waar mijn niche ligt in de fotografie, zodat ik daarop door kan pakken en me er verder in kan ontwikkelen.

   Like

  1. Als blogger vind ik het ook veel moeilijker en ben ik er eigenlijk nog steeds niet helemaal uit. Hoewel het nu waarschijnlijk steeds meer over fotografie zal gaan. En als fotograaf heeft het mij ook echt wel wat tijd gekost om een niche te vinden.

   Like

  1. Hetgeen doen wat je het leukste vindt is al een grote stap naar succes natuurlijk. Daarom heb ik ook gekozen voor portretten. Dat vind ik echt één van de leukste dingen om te doen. Het geeft mij de mogelijkheid om en met mensen bezig te zijn en met fotografie.

   Like

 2. Wat leuk dat je voor studiofotografie hebt gekozen! Ik denk ook dat het beter is om een niche te kiezen. Ik vond dat erg lastig, omdat ik zoveel interesses heb. Maar heb uiteindelijk voor reizen gekozen

  Geliked door 1 persoon

  1. Was niet makkelijk, maar het is wel hetgeen waar ik het allermeeste plezier aan beleef. Zeker als de resultaten mooi zijn.

   Voor mijn blog ben ik er nog steeds niet helemaal uit. Hoewel dat nu wel steeds meer zal gaan over fotografie, denk ik zomaar.

   Like

  1. Het klinkt bijna als een prachtige musical.. To niche or not to niche! 🙂
   Mijn blog gaat over meerdere dingen inderdaad, maar om me nog meer te verdiepen en bekwamen in de fotografie vond ik het belangrijk om daar echt voor een specifieke niche te kiezen.

   Like

 3. Niet teveel over nadenken hoor. Gewoon doen wat jij leuk vindt en/of plezier aan beleeft. Ik hou van jouw foto’s en al zeker al de foto’s met landschappen 👌🍀

  Like

  1. Ah! Dank je wel! Ik blijf ook zeker alles wel doen waar ik plezier aan beleef in de fotografie, maar ga me wel verder verdiepen en bekwamen in de portretfotografie zodat ik daar in kan groeien…

   Maar wat een mooi compliment. Echt onwijs bedankt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s