fotografie

Hoe word ik fotograaf?

Hoe het begon

Ken je dat? Je weet wat je wilt, je weet alleen niet hoe. Daar zit ik dus nu. Ik weet niet hoe. Er komt zoveel bij kijken, zo ontzettend veel. Het komt je niet (altijd) aanwaaien.

Op een gegeven moment heb ik samen met mijn moeder, oom en tante een fotowandeling gemaakt door Rotterdam onder ‘leiding’ van mijn nichtje. Die dag heb ik zoveel geleerd, maar het leek niet te blijven hangen. Althans, dat gevoel had ik.

Diafragma? Sluitertijd? ISO? Wat is het? Wat doet het? Ik had geen idee meer en vond het nog steeds erg ingewikkeld. Dus camera in de kast en weer alle foto’s met de telefoon maken.

Maar het bleef kriebelen. Het leek wel of mijn camera bleef roepen. Was hij bang in het donker? Of was het toch een deel van mij wat ervan overtuigd is dat ik het kan? Dat kon ik nog niet geloven.

Toch heb ik de camera uit het stof gehaald en ben ik gaan fotograferen. En niet alleen gaan fotograferen, ook cursussen gaan volgen, ben aangesloten bij facebookgroepen, gaan lezen over fotograferen. Ik volg nu cursussen bij een professioneel fotograaf, die ook nog eens persoonlijke begeleiding geeft. Met al mijn vragen kan ik bij hem aankloppen. Supertof! (nu nog leren om hulp te vragen haha) Inmiddels heb ik de cursus ‘Alles over Fotografie’ afgerond met certificaat. Ook heb ik een praktijkworkshop over de geheimen van de studio gevolgd en daarbij heel veel geleerd. Nu de studio nog 😉.

Portretfoto gemaakt tijdens “Ontdek de geheimen van de studio

                                              

Op dit moment ben ik bezig om mijn creativiteit te ontwikkelen d.m.v. verschillende opdrachten in de cursus ‘Ontwikkel je creativiteit’. Zoals bijvoorbeeld het reproduceren van een foto die ik zelf heel mooi vind.

Foto gemaakt door Marcel Kooiman
Resultaat van mijn reproductie

Zoals je ziet blijf ik bezig om mezelf te ontwikkelen; want als er 1 ding is wat ik heb geleerd, dan is het wel dat je als fotograaf nooit uitgeleerd bent.

En behalve veel leren, moeten er ook keuzes gemaakt worden. Zoals:

 • Wel of geen studio?
 • In welke tak van fotografie ga ik me specialiseren? Of juist niet?
 • Hoe kom ik aan klanten/opdrachten?
 • Waar moet ik zijn?
 • Hoe maak ik reclame?
 • Wel of niet inschrijven bij de KVK?

De komende tijd wil ik deze vragen gaan proberen te beantwoorden voor mezelf. Ik neem jullie graag mee in dit proces.

Lieve groetjes Moniek
Not giving up my dayjob (yet) 😉

11 gedachten over “Hoe word ik fotograaf?”

 1. Ik heb heel veel cursussen fotografie gevolgd voor mijn werk. De laatste 6 jaar doe ik foodfotografie voor het bedrijf waar ik werk. We verkopen maaltijden. Ik had een studio, maar nu ik thuis werk staat mijn lamp in de kamer en gebruik ik de eettafel als decor. Als ik meer tijd zou hebben zou ik graag nog meer cursussen willen gaan volgen, maar helaas voor nu. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 2. Jaa ik herken dat hoor. Dat je weet wat je wilt maar nog niet hoe. Dat had ik ook met bloggen. Ik was niet voorbereid, maar alles kwam langzamerhand op mijn pad. Leuk dat je een fotowandeling hebt gemaakt. Heb je ook een mooie camera gekocht? Ik denk dat dat mijn doel is deze maand. En goed van jou dat je een cursus volgt, dat lijkt mij ook verstandig. Jezelf ontwikkelen is ook altijd goed. En binnenkort

  Geliked door 1 persoon

 3. Als ik klaar ben met mijn opleiding, wil ik een cursus fotografie doen. Ik hoor vaak dat ik mooie foto’s maak, maar ik wil er nog beter in worden. Binnenkort ook een nieuwe camera kopen

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s