Lichamelijke gezondheid

Obesitas

Eindelijk durf ik het voor mezelf toe te geven. Ik heb of ben obesitas. Mijn BMI is zeg maar ‘ietsjes’ verhoogd. Te weten 38,4. Oké, het is niet ‘ietsjes’ verhoogd. Het is veel te hoog en het is de hoogste tijd dat ik er iets aan ga doen!

Maar zou het me ooit gaan lukken? Zou ik ooit weer op een gezond gewicht komen?

Soms twijfel ik er wel eens aan. Of nou ja, eigenlijk twijfel ik er vaker aan, dan dat ik er nog in geloof.
De weegschaal tikt dan weliswaar de 100 niet aan, maar echt veel scheelt het ook niet. En het lijkt wel dat hoe meer ik weeg, hoe meer ik er met de pet naar gooi en hoe meer ik ga eten. Niet alleen ga ik meer eten; ik ga ook slechter eten. Met als gevolg dat ik me slechter voel en weer meer ga eten, waarna ik me weer slechter voel enzovoort.

Ik denk dat je het wel snapt. Het is niet dat ik er niets aan gedaan heb. Ik heb een acupunctuur met laserbehandeling gevolgd. Dit heeft onwijs geholpen. Ik viel niet alleen af; ik kreeg er ook energie door, waardoor ik ben begonnen met hardlopen. Op een gegeven moment kon ik het wel alleen, daar was ik van overtuigd! En dat lukte ook. Tot ik zwanger werd. Niet dat ik de schuld daarop wil gooien. Absoluut niet, want tijdens mijn zwangerschap moest ik door de zwangerschapssuiker dusdanig op mijn eten letten dat ik bijna niet aankwam. Maar daarna! Daarna was het hek van de dam.

Alles kon ik weer eten en dat deed ik dan ook. Vervolgens ben ik koolhydraatarm gaan eten. Dat hielp even, maar dat hield ik niet vol. Ik ben calorieën gaan tellen. Ook dit was geen langdurig succes. Sporten in de sportschool… Hallo lockdown, dag sportschool.

Weet je wat ik ook nog heb gedaan? In een wanhopige bui en denkend dat ik het alleen niet aan zou kunnen? Ik heb me opgegeven voor Obesitas. Je weet wel, dat programma op RTL4.

Na een paar weken in spanning afwachten, kreeg ik eindelijk bericht. Enthousiast open ik de
mail om vervolgens te lezen dat…

Dat ik niet bij de geselecteerde kandidaten zat. Helaas! En daar
zakte ik weer een stukje dieper in de put, want hoe gaat het nu verder dan?

Eind vorig jaar besloot ik om dan toch weer te beginnen met de hulp van acupunctuur en laserbehandelingen. Dat sloeg vorige keer ook goed aan, dus grote kans dat dat nu ook weer aan zal slaan. Maar ook nu weer een tegenvaller. De verzekering vergoedt dit niet (meer). En aangezien heb best een duur grapje is, gaat dat hem dus ook niet worden.

Inmiddels zit ik met mijn handen in het haar en weet ik het echt even niet meer. Dat ik wil afvallen is duidelijk. De vraag is alleen: HOE?

Een operatie? Maagverkleining? Dat kan weer niet omdat ik depressief ben. Zo schiet het natuurlijk niet echt op. Als ik al geen excuses zoek, dan bieden ze zichzelf wel aan.

Maar toen hoorde ik over ‘gecombineerde leefstijl interventie’ en daar ga ik morgen over praten met de huisarts. Eens kijken of dit bij mij past en mij verder kan helpen. Of misschien heeft zij wel andere ideeën.

Zoals elke keer wanneer ik weer een poging ga doen om wat kilo’s kwijt te raken, zal ik jullie ook dit keer weer op de hoogte houden.

Lieve groetjes Moniek

7 gedachten over “Obesitas”

  1. Wat knap dat je het kan erkennen, dat is het begin om er wat aan te doen. Maar nu de vraag hoe, ik hoop dat er iets op je pad komt.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s