depressie

Herstel

Al een tijdje voel ik me eigenlijk echt wel redelijk goed. Natuurlijk heb ik mindere dagen, maar wie niet?!

Het mooie is dat het nu bij een dag blijft en niet overgaat in een week, een maand of zelfs jaren. Nee, nu heb ik een mindere dag en zelfs dat voelt wel goed. Hoe gek dat misschien ook klinkt.

Ik kan zeggen dat ik uit een ernstige tot zeer ernstige depressie ben gekomen en dat ik er nog niet helemaal ben, maar ik ben wel heel goed onderweg. Althans zo voelt het voor mij.

En nu? Nu zit ik bij PsyQ, een plek die lange tijd een veilige haven was. Een plek waar ik mezelf kon zijn zonder de angst om anderen verdriet te doen met mijn verhaal. Maar nu voelt het gek, alsof ik hier niet hoor, alsof ik slechts een passant ben. Ondanks dat dit echt wel een heel gek gevoel is, is het ook een soort van bevestiging dat het beter gaat.

Een paar weken geleden kreeg ik het verzoek voor het invullen van een vragenlijst, een zgn. tussenmeting. Na 2 herinneringen die lijst ingevuld en opgestuurd. Maar hoe kom ik nou aan de uitkomst ervan? Ik heb dan ook maar de stoute schoenen aangetrokken en een van mijn behandelaren een mail gestuurd. Want een vragenlijst invullen zonder te weten of het goed of fout is, dat kan natuurlijk echt niet. Zelfs voor de opdrachten in de verschillende therapieën –opdrachten waar dus geen goed of fout bij is– wilde ik toch wel een dikke voldoende halen. Gewoon om maar die bevestiging te krijgen dat het goed genoeg is, of misschien wel de bevestiging dat ik goed genoeg ben. Ach ja, dat zoeken naar bevestiging zal waarschijnlijk wel altijd een deel van mij blijven.

Maar goed, even terug. Nu zit ik dus hier bij PsyQ om die vragenlijst te bespreken en ik ben stiknerveus. Wat nou als mijn gevoel me in de steek heeft gelaten en het dus helemaal niet goed gaat. Wat dan? Het is alsof ik mijn eigen gevoel niet durf te vertrouwen, omdat ik die stomme vragenlijst nodig heb voor de bevestiging van mijn gevoel. (Ervan uitgaande dat het een bevestiging van mijn gevoel zou worden natuurlijk)

Wat als ik straks zonder deze vragenlijsten door het leven moet, hoe moet ik dan zeker weten hoe het met me gaat?

Eenmaal binnen bij J. (de psychologe) gaan we na een kort ‘Hoe gaat het nu met je?’-gesprekje over op de uitkomst van de vragenlijst. In augustus 2019 scoorde ik 19 op een schaal van 27. Dit hield in dat ik ernstig depressief was, tegen het zeer ernstige aan zelfs. Nu, 2 jaar later scoor ik op diezelfde schaal een 9! Deze 9 staat voor een lichte depressie. En ach. Het is dan nog geen 0, maar ik ben hier al heel blij mee. Ook al ben ik er nog niet (en dat wist ik natuurlijk ook wel), ik ben wel verdomd goed onderweg! De uitkomst op een van de andere vragenlijsten is namelijk dat er verbetering te zien is en er zelfs spaken is van herstel!

Er zal altijd wat blijven om te leren of om voor te vechten, misschien zelfs wel wat om tegen te vechten. Een mens is altijd in ontwikkeling. Ik zal hier altijd tegen moeten blijven vechten.

Nog een laatste dingetje.. Ze hebben daar bij de specialistische ggz-zorg echt niet altijd gelijk. Op de een of andere manier hebben ze bedacht dat ik tot de ‘normale populatie’ hoor. Dat klopt natuurlijk niet! Want eerlijk is eerlijk: Ik zal altijd bijzonder zijn!

Lieve groetjes M0n13k

P.S. Er staat dan wel steeds ‘nu’, maar dat was afgelopen vrijdag de 13de. Niet dat jullie denken dat ik op zondag naar de psycholoog moet.

6 gedachten over “Herstel”

 1. Super om te lezen dat je herstelt!!!! En gelukkig worden we met z’n allen nooit helemaal normaal, want wat is normaal. Iedereen hetzelfde zo dodelijk saai zijn . Juist de mensen die dieptes kennen waarderen de hoogtes en genieten er van . Moniek je bent een heerlijk en uniek mens xxx

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je wel voor je lieve woorden.

   Nee, allemaal normaal is geen lol aan natuurlijk. Een beetje kronkel is alleen maar leuk, als het maar positieve kronkels zijn. 😉

   Like

 2. Hallo lieverd
  Ik ken je nog niet zo lang maar, ben heel blij voor je voor zover je al gekomen bent.
  Ik wil je wel even zeggen dat je je goed verwoordde woensdag, ook daar mag je trots op zijn .
  Dus meis je bent een lieverd en ik mag je graag .
  Tot zaterdag .

  Geliked door 1 persoon

  1. Helaas gaat het op dit moment een stuk minder goed. Ik zie de depressie zelf niet als een herstel hoor. Maar zie wel dat ik herstel van een depressie 😉 Net als jij dat zal gaan zie. Geef jezelf tijd om te herstellen!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s