Actualiteit

Schaatsen

…er zijn maar weinig Nederlanders waarbij het hart niet sneller gaat kloppen als het stevig gaat vriezen.

Eindelijk vorst! Eindelijk natuurijs! Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig Nederlanders waarbij het hart niet sneller gaat kloppen als het stevig gaat vriezen. Er zijn maar weinig Nederlanders die niet hopen op een goeie ijslaag om weer een keer de ijzers onder te kunnen binden en een stukje te gaan schaatsen. Of het nu lekker thuis achter op het slootje is of langs 11 steden in Friesland. (oké, dat laatste doen alleen de echte die-hards.)

It giet on of net?

En het gebeurde dit jaar. Er kwamen ineens een aantal dagen met flink strenge vorst ons land binnen. En dan gaat het er toch om spannen. Giet it on of net? Wat zou het toch mooi zijn om sinds 1997 eindelijk weer een Elfstedentocht te hebben. Of een Molentocht op onze eigen prachtige Rotte, Een grachtentoertocht in Enkhuizen, of wat voor tocht dan ook. Hoe mooi is het om weer een keer een marathonschaatswedstrijd op echt natuurijs te hebben. Heel mooi! Ook al kijk ik het liever vanaf de bank dan dat ik mee schaats. Ik bedoel… ik vind schaatsen heerlijk, maar het liefst bij een graadje of 25. Alleen voor de Elfstedentocht maak ik een uitzondering. Daar reis ik voor af naar Friesland om te genieten van de sfeer, het schaatsen en alles er om heen. Ik 1997 wou ik dat al doen. Helaas was ik toen ziek en zat er niks anders op dan het op tv te kijken.

It giet net on!

Ondanks dat er veel mensen waren die vonden dat het in aangepaste vorm door kon gaan –want tsja, corona– is er toch besloten dat de tocht der tochten niet door zou gaan. Zelfs niet als het ijs dik genoeg zou zijn. Ergens snap ik dat wel in deze tijd. Aan de andere kant denk ik… WAAROM??? Natuurlijk heeft Peter Pannekoek gelijk als hij bij ‘dit was het nieuws, zit te roepen dat hij al een jaar binnen zit en het niet eerlijk zou zijn als de Elfstedentocht dan wel door zou gaan. En dan vooral niet eerlijk naar de evenementenbranche die al tijden roept dat zij hun evenementen veilig kunnen organiseren. Waar hij zeker wel een punt heeft en dat punt op een geweldige manier weet over te brengen.

Afgesloten

En niet alleen Peter Pannekoek, maar nog veel meer mensen waren aan het roepen dat het onverantwoord zou zijn en niet eerlijk naar de rest van het land. Zijn dat dezelfde mensen die zorgen voor files naar de ‘betere’ schaatsplekken? Ik bedoel, als ik lees dat er toegangswegen naar het Kralingse bos, het Lage Bergse Bos, de Rotte, Kinderdijk en het Veluwse meer worden afgesloten omdat er teveel aanloop is, omdat er serieus files ontstaan naar deze plekken doordat mensen daar willen gaan schaatsen, dan vraag ik me toch af, waar deze mensen het vandaan halen dat het organiseren van een Elfstedentocht (of wat voor toertocht dan ook) niet eerlijk zou zijn. Eerst gaan we roepen dat het onverantwoord is en vervolgens springen we met zijn allen in de auto om op de (toch al) druk bezochte plekken te gaan schaatsen. Ik vraag me serieus af of het mogelijk is om afstand te houden met zoveel mensen op het ijs. Wat toch ook de reden zou zijn dat andere tochten niet door mogen gaan en dat schaatsbanen gesloten moeten blijven.

Blijf thuis

Ik snap echt dat thuis blijven niet te doen is met dit weer. Ik bedoel, ook mijn hart gaat sneller kloppen van een goeie laag ijs. Al heb ik dit jaar mijn schaatsen in de kast laten liggen. En ja, ik ben op het ijs geweest, maar wel gewoon op de sloot hier bij mijn huis. Waar het prima afstand houden was. En wat een lol hebben we gehad. Maar echt. Voor Jesse was het de eerste keer op het ijs. Zo heerlijk om hem zo te zien genieten. Het kan hem ook niet koud genoeg zijn –heeft ie van zijn vader-. Het was echt lachen gieren brullen op het ijs.

Gevaarlijk

Sorry, ik dwaal af. Blijf thuis! Dat is een maatregel die ons toch behoorlijk de strot door wordt geduwd. We werken thuis, geven thuisscholing –gelukkig nu niet meer en laten we hopen dat dat zo blijft-, studenten weten niet eens meer hoe hun school of uni eruit ziet. Blijf thuis! Dat werd geroepen toen er gezegd werd dat een Elfstedentocht tot de mogelijkheden zou kunnen horen. Blijf thuis! Dat wordt ineens volop genegeerd als er dan eindelijk ijs ligt. Dan telt het kennelijk wel voor mensen die willen genieten van een Elfstedentocht en daar al jaren naar uitkijken, maar niet voor de mensen die graag zelf een rondje willen schaatsen.

Dat de schaatsclubs dicht moeten blijven zorgt ook nog eens voor extra gevaar. Want waar zij normaal de ijskwaliteit in de gaten houden, is er nu niemand die dat doet en gaan we met zijn allen op de goeie gok het ijs op.

En de regel dat het ijs goed is als er meerdere mensen op staan, bleek gisteren ook niet altijd te kloppen. Zo hebben we gisteren kunnen zien in Den Haag. En terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat de sloten eigenlijk nooit gecontroleerd worden. Het gaat dan vaak om de grotere plassen natuurlijk.. Lekker suf weer Moniek!

IJspret

Morgen nog een dagje en dan is het weer gedaan met de ijspret. Jammer… of toch niet? Laten we hopen dat het volgend jaar weer zo gaat vriezen, maar dat we dan weer lekker leven zonder maatregelen en met zijn allen langs de kant in Friesland kunnen gaan staan om de schaatsende bikkels aan te moedigen! Dat we dan met zijn allen een Molentocht kunnen gaan schaatsen of gewoon lekker rondjes draaien met de kinderen op de sloot in de buurt, ook altijd leuk en gezellig. Laten we hopen dat we volgend jaar een heerlijk strenge vorst krijgen, die langer duurt dan deze periode zodat we met zijn allen de tochten die we nu hebben gemist kunnen inhalen.

Ik ben voor! En jij?

Lieve groetjes Moniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s