Actualiteit, Persoonlijk

De voor- en nadelen van thuiswerken

Voor heel veel mensen is het tegenwoordig normaler om thuis te werken, dan naar kantoor te gaan. Hier is het niet anders, hoewel ik dat graag anders zou zien. Of toch niet?

Re-intergreren

Vorig jaar ben ik voorzichtig aan weer gaan beginnen met werken, waar ik van te voren het idee had om dan lekker naar kantoor te gaan en met de hulp van mijn collega’s weer steeds meer mijn weg daarin zou vinden….. besloot het lot anders. Het lot dat Corona heet.

Het re-integreren ging dus vanuit huis. Wat een extra drempel gaf, een hoge drempel. Als ik namelijk hulp nodig had dan moest ik of een appje sturen of even bellen en laat dit nou iets zijn waar ik niet zo goed in ben. Hulp vragen is op deze manier nog zoveel moeilijker dan het al is.

Het is normaal al moeilijk, maar de drempel om iets te vragen is een stuk kleiner dan wanneer je ook nog een aantal handelingen (telefoon pakken, naam zoeken en bellen enzo) moet doen. Ik weet niet hoe jullie dat ervaren, maar zo gaat het bij mij

11 maanden

Ik weet nog dat het vorig jaar voor slechts een paar weken zou zijn, dat thuiswerken. Inmiddels zijn we 11 maanden verder en komen behalve de voordelen ook steeds meer nadelen naar voren.

Nadelen

Mag ik eten? Mag ik drinken? Mag ik tv kijken? Mag ik….. Mag ik…..

Ach ja, die nadelen kennen we allemaal wel en daar staan we met zijn allen ook veelvuldig bij stil. We zijn niet alleen aan het werk, we moeten ook nog lesgeven tussendoor. Of (ook een behoorlijke uitdaging) je peuter bezig houden. Want, tsja, de kdv’s en scholen zijn ook allemaal dicht natuurlijk.

Ik merk ineens hoe makkelijk dat woord je ‘natuurlijk’ er achter geplakt wordt. Zo natuurlijk is het helemaal niet dat die scholen dicht zijn. Gek, hoe snel iets kennelijk toch een soort van ‘normaal’ wordt.

Terug naar de nadelen. Je mist het contact met je collega’s. Nu heb ik zelf meer collega’s die ik amper ken (nog nooit mee samengewerkt), eigenlijk alleen maar van hallo en dag als ik naar de bedrijfsarts moest en even langs de afdeling ging. En toch mis ik ook met hun het echte contact

Snel afgeleid … even snel die was tussendoor of toch nog even een doekje over de tafel. In turbosnelheid de vaatwasser in- en uitruimen… Dat kan nu allemaal, is niet de bedoeling, maar het kan. En laten we vooral de afleiding door de kinderen niet vergeten.

Mam, mag ik drinken? Mag ik eten? Wil je de tv aanzetten? En dat is dan alleen nog maar de peuter, maar we hebben ook nog pubersoh nee, Die hebben we niet meer– jongvolwassenen die voornamelijk op hun kamer leven (best rustig), maar af en toe toch even beneden kwamen om een praatje te maken of even hun hart te luchten.

Voordelen

Maar zoals ik al zei, er zijn ook zeker voordelen.

Op kantoor mag je (eigenlijk) niet eten achter je bureau. Ik zeg niet dat het nooit gebeurde, maar de huisregels zeggen dat het niet mag. Maar nu heb ik mijn eigen huisregels en mag ik gewoon eten achter mijn bureau als ik wil! Top! Niet zo top voor de afvalrace…. das dan weer jammer.

En heb jij ook wel eens dat je , wanneer je op kantoor naar het toilet gaat, je toch wat opgelaten voelde als het wat langer duurde. Ik wel in ieder geval. En nu, met het thuiswerken, is er niemand die merkt dat ik wat langer wegblijf als ik naar de wc ga. Sterker nog, niemand die weet dat je naar de wc gaat. (Waarom heb ik het gevoel dat ik het woord wc moet gaan vervangen door toilet?)

Een voordeel wat voor mij wel erg fijn is, is dat zodra ik klaar ben met werken de bank lekker dichtbij is. Helaas ben ik na het werk nog steeds best moe. Dat ik nu dus geen reistijd heb, is een supergroot voordeel. Zodra ik klaar ben met werken, kan ik even gaan liggen als het nodig is. (En als die kleine het toelaat)

En zo zie je maar, dat thuiswerken echt niet alleen maar nadelen heeft. Werk jij thuis? Wat vind jij van het thuiswerken?

Lieve groetjes Moniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s