depressie

Naked goals

Terwijl ik begin te schrijven twijfel ik nog heel erg of ik dit wel ga plaatsen. Om de doodeenvoudige reden dat ik voor mijn gevoel enorm met de billen bloot ga.

Huiswerk

Gelukkig niet elke week, maar met enige regelmaat krijgen we bij therapie ‘huiswerk’ mee. Het kan zijn dat we iets moeten bijhouden of de week erna iets moeten meenemen. Het brengt me soms een beetje terug naar mijn schooltijd. Huiswerk… ik deed het liever niet dan wel. Puur vanwege het feit dat het ‘moet’. Het is natuurlijk niet echt moeten. Uiteindelijk doe je het voor jezelf. Op school om jezelf te verrijken met kennis en nu met therapie om een betere versie van jezelf te worden. Ik kan natuurlijk heel eigenwijs mijn kont in de kribbe gooien en het huiswerk niet doen, maar heeft het dan nog zin om überhaupt deze therapie te volgen. Dus hoe moeilijk het soms ook is… en hoe erg mijn uitstelgedrag ook in de weg staat. Elke keer heb ik mijn huiswerk gedaan, net zoals op school.

Last minute

Hoe vaak heb ik me niet voorgenomen om de dingen die gevraagd/gezegd worden direct te doen. Uhm… elke keer weer. En elke keer weer ben ik op donderdagavond nog even snel die tekening aan het maken, vul ik nog even snel die lijst in, of ga ik als een malle die pagina’s die we moesten lezen uit mijn hoofd leren.  Dit keer was niet anders. Last minute nog even flink aan het werk. En elke keer baal ik er weer van dat ik het van die laatste avond af laat hangen. Elke keer weer zeg ik: “Volgende keer ga ik dit anders doen!”, maar ik kan je nu al vertellen dat ik de volgende keer zeer waarschijnlijk pas weer op donderdagavond aan de slag ga.

Foto’s

Het huiswerk wat we voor deze week hadden meegekregen was het meebrengen van een aantal foto’s. 4 In totaal om precies te zijn. Het ging om een foto van het kwetsbare kind, het blije kind, het boze kind en de gezonde volwassene.

Korte uitleg

Het gaat hier om zogenaamde modi. Deze modi zijn emotionele toestanden en coping reacties die wij allemaal ervaren. Vaak getriggerd door gebeurtenissen waar we overgevoelig voor zijn. Deze modi kunnen snel veranderen per dag en soms kunnen ze elkaar zelfs overlappen. Deze modi bestaan uit sterke emoties die jouw functioneren beheersen.

Terug naar de foto’s

Het is dus donderdagavond en morgen moet ik 4 foto’s meenemen van deze modi. Wat het een extra hindernis geeft is dat ik niet al mijn foto’s netjes in albums heb zitten. Heel veel zitten er los in diverse doosjes, die weer samen in 1 grote doos zitten. Dat wordt dus spitten. En daar zat ik op mijn bed met honderden foto’s om me heen. En dan zoeken naar foto’s waar je zelf op staat. Dat was nog lastig. Ik heb extreem veel foto’s van de lichtjesparade in Euro Disney. Maar dan ook echt extreem veel, alsof ik er wekelijks kwam en elke keer de hele parade op foto zette ofzo… (dit even terzijde)

Zoals iedereen wel zal herkennen -denk ik- ben ik een heleboel foto’s tegengekomen die ik niet zo nodig meer hoefde te zien. Foto’s uit tijden die mij zeker hebben gevormd, maar waar ik liever niet meer aan terug denk. Maar er waren ook heel veel foto’s die ik al heel lang niet gezien heb en die mij heel dierbaar zijn. Of in ieder geval zijn de personen er op mij heel dierbaar. Foto’s van mijn opa’s en oma, ooms, tantes en nichtjes die er helaas niet meer zijn. Maar ook foto’s van familie en vrienden die ik al heel lang niet gezien heb. Familie en vrienden die ik veel vaker zou willen zien of die ik überhaupt weer een keer zou willen zien.

Rouw

En daar was het verdriet, het rouwen om de mensen die ik verloren ben. Verloren door de dood en verloren door het leven. Verloren door het leven? Ja! Verloren door het leven. Vroegâh had ik een BFF, niets zou tussen ons komen. Dat wisten we zeker… En toen bleek dat BFF toch vooral BF bleek te zijn. Forever viel er af… En hoewel ik hem tot op de dag van vandaag nog steeds mis, ben ik heel dankbaar voor al het moois wat onze vriendschap mij heeft gebracht. Het gekke is dat ik niet elke dag stil heb gestaan bij dit gemis. Nee, dat kwam pas toen ik deze foto tegenkwam. Gisteravond tijdens het doorspitten van de foto’s kwamen de tranen. De tranen van verdriet om het verlies van een mooie vriendschap. Nu, een dag later, ben ik vooral dankbaar dat ik deze vriendschap heb mogen ervaren. En zal ik deze blijven koesteren.

Therapie

Uiteindelijk –sneller dan verwacht– had ik de 4 foto’s bij elkaar. Dat ging uiteindelijk vrij snel, omdat ik puur op gevoel ging kiezen en niet met de gedachte of de gekozen foto wel goed genoeg zou zijn. Ik ga nu niet de foto’s laten zien of uitgebreid bespreken. Maar wat mij opviel, -en dat wil ik graag delen– is dat ik op de foto, die ik had gekozen als de foto die staat voor de gezonde volwassene, met mijn rug naar datgene wat staat voor hoe ik wil zijn als gezonde volwassene.

We kregen tijdens therapie de opdracht een ik-boodschap te schrijven bij elke foto. En bij deze foto van de gezonde volwassene schreef ik: Ik wil mij de rug niet meer toekeren! Het blije kind kreeg de boodschap: Ik wil naar jou terug! Dit besef deed mij zo enorm huilen. Het is namelijk iets waar ik nooit bij stil heb gestaan, waar ik zelfs nooit over na heb gedacht. En nu weet ik wat ik uit deze therapie wil halen.

Ik wil samen met het blije kind en de gezonde volwassene het boze en kwetsbare kind de ruimte geven. Zodat we samen een betere ik kunnen zijn.

Lieve groetjes Moniek

Ik kan me voorstellen dat niet alles even duidelijk is. Mocht je vragen hebben…stel ze gerust hieronder, dan doe ik mijn best ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

2 gedachten over “Naked goals”

    1. Gelukkig maken niet alle foto’s een dergelijke reactie los bij mij. Maar ze kunnen me wel altijd terug in het moment terug brengen. De herinnering levendig maken zeg maar.

      Moet ook echt wel vaker foto’s kijken, maar nu eerst even bijkomen van deze keer.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s