Gezond worden

Goede voornemens

12 januari is de dag dat bij de meeste mensen de goede voornemens stranden. De motivatie verdwijnt op deze dag bij veel mensen kennelijk als sneeuw voor de zon.

#ikdoenietmeermee

Dat is wat ik riep als het ging om goede voornemens. Daar doe ik niet aan mee. (Bedankt voor de # Femke Louise) En dan alleen maar omdat die specifieke datum er aan hangt. Dat werkt voor mij niet. De afgelopen jaren heb ik er zoveel bij mezelf zien stranden.

Stoppen met roken: Na 3 dagen was ik alweer aan het roken. Uiteindelijk is het wel gelukt, maar niet op 1 januari. Het is toch ook raar om om 23:58 nog even snel een sigaretje te roken en 2 minuten later ben je ‘gestopt’.

Geen snackbar meer: Dat hield ik nooit langer dan een week vol…

2-3x per week naar de sportschool: Dat ging een week goed, daarna was ik vooral aan het sponsoren. Hoe kan je dan ook verwachten dat je van helemaal niet sporten naar 2-3 keer per week kan gaan.

Zoals je ziet hield ik er niet één vol. En elke keer voelde ik me slecht als het weer niet gelukt was. Daarom was ik er helemaal mee gestopt. Geen goede voornemens meer voor mij.

90

Deze 2 cijfers kwamen in deze volgorde wel weer erg dichtbij op de weegschaal. Mijn hemel… in september zat ik onder de 80 en nu begin januari –nog geen 4 maanden later– ben ik een goeie 10 kg zwaarder. HOE DAN? Nou, dat kan ik je wel vertellen. Vreten! Ik bleef gaan. Mijn kaken waren de hele dag door in beweging. En bij elke hap baalde ik van mezelf, wat er dan op de een of andere manier weer voor zorgde dat ik nog meer ging eten.

En ineens was daar de knop die omging. De knop werd getriggerd bij de 88,27kg. Dat was net voor de kerst en toen wist ik dat het klaar was. Als ik op deze voet verder zou gaan, zou ik weer meer medicijnen moeten gaan slikken tegen diabetes. Plus dat het natuurlijk absoluut niet goed is voor me om zoveel te zwaar te zijn. En dus besloot ik vlak voor kerst dat de tijd daar was en ik weer even de teugels strakker aan moet halen.

Streng

De eerste weken – rond de feestdagen– was ik niet zo streng voor mezelf. Ik probeerde wel zo min mogelijk koolhydraten binnen te krijgen, maar als we een keer stopten bij een Mac dan ze ik geen nee. Dus streng kan ik het niet noemen. En toch was er in de eerste 2 weken bijna 2kg vanaf. Dat geeft nog eens motivatie om door te zetten.

Goede Voornemens

Dit jaar heb ik dus wel een aantal goede voornemens en aangezien het nu de 12de is en ik mezelf nog steeds gemotiveerd genoeg voel om ze vol te blijven houden, deel ik ze nu met jullie.

  • Gezond(er) leven/afvallen
  • Elke dag wandelen minimaal een half uur
  • Regelmatig sporten

Hoe denk ik ze te gaan volhouden?

Gezond(er) leven/afvallen

Ja, gezond(er) leven staat bij mij gelijk aan afvallen. Door af te vallen ga ik me beter voelen en is dit makkelijker vol te houden. Momenteel eet ik koolhydraatarm. Zoveel mogelijk probeer ik onder de 30gr koolhydraten te blijven. Hiervoor moet er enorm veel veranderd worden in wat er op tafel komt. Waar ik voorheen ’s morgens een schaaltje havermout (met suiker) nam en ’s middags een paar boterhammen, hou ik het nu bij koolhydraatarm brood en/of crackers. En ’s avonds ben ik vooral aan het experimenteren met allerlei gerechten. Zo heb ik van de week al een gehakttaart gemaakt en duiveltjeskip (dit is zóóóó lekker). Maar ook de Zuurkoolovenschotel met rookworst was een succes.

Homemade gehakttaart!

Ook ben ik begonnen om alle gerechten die ik echt heel lekker vind in een schriftje te schrijven, zodat ik ze allemaal bij elkaar heb en niet 36 kookboeken moet door spitten op zoek naar dat ene recept.

Maar hé, dag 12 zou dag 12 niet zijn zonder dat ik vandaag zwaar gezondigd zou hebben. Geen zin om te koken en moe van deze dag besloot ik dat we vanavond lekker zouden gaan snacken. Mijn idee was nog om het dan bij 2 frikandellen te houden (koolhydraat’arm’) , maar ik kon me niet bedwingen en heb toch ook nog redelijk wat patat weg zitten stouwen. Eten om het eten… Tsja, daar was het weer.

Een half uur lang heb ik in een dip gezeten, tot iemand zei dat ik niet moest kijken naar wat ik nu gegeten heb, maar naar wat ik de afgelopen week allemaal al heb laten staan. Met dat inzicht heb ik het zelfverwijt laten schieten en ben ik weer op het juiste spoor beland. And the train keeps going!

Elke dag minimaal een half uur wandelen

Dat is me nu dus al 12 dagen gelukt. Moet zeggen dat ik wel enorm veel geluk heb gehad met het weer. Elke dag na de lunch ga ik (al dan niet samen met Jeff en/of Jesse) een stukje wandelen. Als Jesse meegaat is het niet echt een lange afstand, als ik alleen of met Jeff ga komen we al snel aan een kleine 5-6km. Maar sowieso elke dag 30 minuten of langer. Laat de vitamine D maar komen. Na de wandeling ben ik vaak door en door koud en compleet af geserveerd, maar zo ontzettend voldaan. Het is iets wat ik voor mezelf doe om op die manier mijn energielevel ook weer omhoog te krijgen. Daar is nog niet veel van te merken, maar het feit dat ik er aan werk geeft een enorm goed gevoel.

Regelmatig sporten

Tsja, dat is met corona en de huidige lockdown natuurlijk erg lastig. NEE! Dat is het dus niet. Het is wel wat ik mezelf voorhield in het begin, waardoor ik weer lekker hele dagen zat te vegeteren op de bank. Toen kwam het cadeautje van KPN. Een maand lang Fit at Home gratis. Daar maak ik dus graag gebruik van. Al eerder heb ik met Fit at Home gesport en dat ging best goed. Dus waarom nu niet weer. Bijna dagelijks sta ik me een kwartiertje in het zweet te werken onder de leiding van Khadija Bouras. Helaas lukt dit me niet elke dag, hoewel ik dat wel het liefste zou willen. En over 3 weken is het helaas weer voorbij. Althans dan is het niet meer gratis. Helaas Pindakaas!

Tot zover

Dit zijn dus mijn goede voornemens voor dit jaar. Heb jij goede voornemens? En hou je ze nog steeds vol? Stiekem ben ik daar wel benieuwd naar.

Lieve knuffel Moniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s