Persoonlijk

Vossenjacht

Ik hoor sommige mensen nu gelijk verschrikt reageren… Dat hoeft niet. De vossenjacht waar ik het over heb is niet met geweren maar met een camera.

De laatste maandag van het jaar 2020 waren we allebei vrij en besloten naar de Amsterdamse Waterleidingduinen af te reizen en op vossenjacht te gaan. Als ik op Facebook of instagram kijk, zie ik bij iedereen die daar geweest is een foto van een vosje. Nou! Dat wil ik ook! Gelukkig had Jeff die wens ook, wat het voor mij makkelijker maakte om hem over te halen voor dag en dauw op te staan in zijn vakantie.

Hotspot

Iedereen die wel eens in de Amsterdamse Waterleidingduinen komt weet dat er een zogenaamde vossenhotspot is. Ik niet! Bij toeval vond ik dat op internet. (Dat had niets te maken met de Google zoekopdracht: vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen) Het Duizendmeterpad! Daar moet je zijn. Daar zitten ze nog net niet te poseren langs de kant van de weg. Top! Route opgezocht en we gingen op pad.

Voor dag en dauw

Gelukkig is voor dag en dauw in de winter een stuk later dan in de zomer. Zonsopkomst was pas om 8:50. Rond die tijd wilden we er dan ook zijn, zodat we extra mooie kleuren in onze foto’s zouden krijgen.

Tsja… iets met voorbereiding en weerbericht. Op een grauwe dag weinig (mooie) kleuren! Goede leer voor de volgende keer.

Duizendmeterpad

Vol enthousiasme (en nog wat restwarmte in onze lijven van de verwarming in de auto) gingen we op pad. Het was nog een flink stuk wandelen naar het beruchte Duizendmeterpad, maar wat zagen we mooie dingen onderweg. Prachtige paddenstoelen, statige damherten en zelfs een paar vriendelijke medewandelaars/fotografen. Toen we aan het begin van het Duizendmeterpad stonden, voelde ik de spanning toch wel een beetje toenemen. Nog nooit had ik een vos in het echt gezien en dat ging nu elk moment gebeuren.

Vossenjacht

Met de camera op scherp in onze handen liepen wij stilletjes over het pad en keken onze ogen goed uit. Links, rechts, achter en voor… alle kanten hielden we in de gaten. Elke keer dat we geritsel hoorden, hielden we even onze adem in en bleven we staan. Maar telkens zonder een vosje te zien.

Hoelang is dat Duizendmeterpad eigenlijk? Ja! Duh, duizend meter, dat snap ik ook wel. Wat ik bedoel te zeggen is dat het niet in te schatten is of je die duizend meter al gelopen hebt. Dus wij stapten vrolijk door. Onderweg nog even het Waterhuisje in geweest. Snel weer naar buiten toen bleek dat het bevolkt werd door een behoorlijk aantal duiven. Mijn hemel, wat stinkt dat! Een panoramafoto op een duin gemaakt van de omgeving (Jeff dan…). En toen bleek dat we al bijna bij zee waren. Kijken we op de kaart, zijn we heel dat ‘hotspotgebied’ al lang en breed weer uit.

Koud

Omdat we –ik– het behoorlijk koud hadden, zijn we eigenlijk dezelfde weg weer terug gelopen. Hier en daar met een D-tour wat meer van het pad af, maar ook dat heeft niet mogen baten. Behalve herten, heel veel herten, een dikke snoek en een roodborstje geen andere dieren gezien. Mijn tenen lagen bijna los in mijn schoenen en mijn vingers werden langzaam blauw, dus we gingen weer richting de auto.

Gespot

En dan gebeurt dat waarvan je niet meer durfde te hopen dat het zou gebeuren. We spotten een vosje, een klein stukje verder op, achter een plukje dor gras… Jeff neemt snel een foto, zoomt in en… SHOOT! Het is een rood eikenblad wat leek op een vossenoortje.

Foto: Jeffrey Klink Logeman

Later kwamen we nog twee andere wandelaars tegen die zojuist wel een vosje hadden gezien, alleen was het vosje te snel geweest en hadden ze er geen foto van kunnen maken. Oh, daar doe ik het ook al voor. Dat beestje gewoon even zien. Al is het slechts een flits.

Moe

Na 3,5 uur lopen en zo’n 16.000 stappen was ik er wel een beetje klaar mee. We waren inmiddels al redelijk dicht bij de auto in de buurt, maar nog steeds hoopten we een vosje tegen te komen. Helaas was het ons dit keer niet gegund. Hopelijk de volgende keer wel.

Lieve knuffel Moniek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s