depressie

Gastblog (vervolg)

Zoals jullie weten mocht ik een tijdje geleden een gastblog schrijven voor pieceofmies. Hieronder deel ik hem met jullie…

Een Depressie

Wat zeg je als…

Woordje vooraf: Ik kan me voorstellen dat er gedacht kan worden dat dit een klaagblog is. Dat is zeker niet de bedoeling. Het is ook zeker niet de bedoeling dat iemand zich persoonlijk aangevallen voelt.

Zo dat is nog eens een lekker begin van een blog….vooraf al excuses aanbieden. En eigenlijk zou dat niet nodig moeten zijn. Ik bedoel het niet zo rot als het mijn toetsenbord uitkomt.

—————-————————-————————-————————-———————

Als iemand zegt dat hij/zij depressief is, wat is dan jouw reactie?

 • Iedereen is toch wel eens depri?
 • Kop op!
 • Het komt wel weer goed.
 • Het is een fase waar je even doorheen moet
 • Jij? Depressief? Hoe dan?
 • Het zullen de hormonen wel zijn.
 • Als ik iets voor je kan doen, moet je het zeggen
 • Slaap je wel genoeg?
 • Ik weet hoe je je voelt!
 • En doorrrrrrrr
 • Maar wanneer ik je zie ben je aan het lachen

Een aantal van deze reacties heb ik ook daadwerkelijk (meer dan eens) te horen gekregen. Toen ik nog heel diep in mijn depressie zat, had ik niet de kracht hierop te reageren. Dat ga ik hier doen, maar dan ook namens al mijn collega-depressievelingen.

Iedereen is toch wel eens depri?!

Ja! Dat klopt! Iedereen is wel eens depri. Maar heb je enig idee wat het verschil is tussen een beetje depri zijn of depressief zijn? Depressief ben je niet voor een dagje. (Was het maar zo’n feest!) Als je depri bent, ga je wat leuks doen en dan knap je al snel op. Als je depressief bent, is niets meer leuk!

Kop op! Het komt wel weer goed!

Deze twee pak ik even samen op. Omdat het vaak ook in 1 adem gezegd wordt. Heus! Ik snap echt wel dat het goed bedoeld is! Maar het kost mij al zoveel moeite om open en eerlijk te zijn over mijn depressie. En wanneer je dan zegt dat het wel weer goed komt, alsof het niks is, dan voelt het alsof je mijn depressie totaal niet serieus neemt. Ook al weet ik inmiddels dat het wel klopt. Het komt inderdaad weer goed, het heeft alleen even wat tijd nodig.

Datzelfde geldt ook voor de “het zullen de hormonen wel zijn!” en “Het is een fase waar je doorheen moet!” Die hormonen, kom op mensen even serieus. Dus als je een kind hebt gehad of je bent ouder dan 35 en je wordt depressief, dan is het geen depressie? Huh? Dan zijn het automatisch je hormonen waar je last van hebt. Ow, echt, die zullen vast wel een rol spelen. Maar je kan er vanuit gaan dat als ik zeg dat ik depressief ben, dat al het andere uitgesloten is. De meeste mensen die depressief zijn, gaan namelijk eerst door een fase heen (oeps toch die fase) waarin ze zeker weten dat het wat anders moet zijn. Daarnaast zijn veel artsen ook geneigd om het als eerste te zoeken in de lichamelijke gezondheid. En ja, uiteindelijk komt het er misschien wel op neer dat het een fase is in je leven waar je doorheen moet. Maar moet het dan met zulke woorden gebagatelliseerd worden?

Slaap je wel genoeg?

Die zou eigenlijk ook hierboven erbij kunnen. Toch doe ik hem even apart. Omdat slapen een wezenlijk onderdeel is van mijn depressie (en die van vele anderen). Ik sliep (het is nu een stuk minder gelukkig) namelijk ruim 14 uur per dag. En nog was ik moe. Ik maakte nachten van 10 uur! (mede mogelijk gemaakt door Jeff) 10 uur! Dat is echt niet weinig hoor! En als ik dat dan zeg, dan krijg je de opmerking dat je veel te veel slaapt en het daardoor komt. Ja daaaaaahag!

Ik weet hoe je je voelt!


Ik: “Ja? Weet je dat? Ben jij ook depressief geweest?”
De ander: “Nee! Dat niet, maar kan me er wel iets bij voorstellen!”
Ik: “…………

Wat ik zou willen zeggen is:

Als je niet depressief bent geweest, kan je je er niet zoveel bij voorstellen. Dat is ook helemaal niet erg. Niemand die je dat kwalijk neemt! Sterker nog… Ik kan me niet eens voorstellen hoe het voor een ander is die depressief is. Puur omdat iedereen het anders ervaart en elke depressie anders is. En nogmaals…. Ik weet echt wel dat het goed bedoelt is, maar zo voelt het niet. Gevoel en verstand werken namelijk niet echt samen. En weet het gevoel (te) vaak van het verstand te winnen. Daarnaast kan ik alleen maar hopen dat jullie je nooit zullen en kunnen voorstellen hoe het is om depressief te zijn. Gewoon omdat ik dit niemand toewens!

Jij? Depressief? Ik zie je alleen maar lachen!

Dat klopt. Ik wil namelijk niet dat jij mijn verdriet voelt. Ik wil niet dat jij mijn pijn voelt. Dat jij je rot gaat voelen, omdat ik me zo voel. Ik lach om er voor te zorgen dat niemand ziet hoe ik me voel. Ik lach zodat anderen met een goed gevoel naar huis gaan. Ik lach omdat ik onze vriendschap niet kwijt wil. Want hoe leuk vind je mij nog als ik niet meer lach?

Maar zodra je weg bent breek ik. (luister maar naar wat Maan hierover zingt)

foto by Pieceofmies.nl

Als ik iets voor je kan doen, moet je het zeggen!

Superlief dit! Echt, maar het is zo moeilijk om hulp te vragen. Het gaat niet gebeuren dat ik je vraag om langs te komen, zodat ik even bij je uit kan huilen. Ik zal je niet vragen of je even een boodschap wilt doen, omdat ik de deur niet uit durf! Ik ga je niet opbellen om te vertellen dat ik me slecht voel en je nodig heb. Niet omdat ik het allemaal zelf kan. Verre van…. maar gewoon omdat ik het moeilijk vind om hulp te vragen. En ik weet van mijn collega-depressievelingen dat zij datzelfde ervaren.

En weer hetzelfde hè… Ik weet dat het goed bedoeld is!

Ik wil niet zeggen dat je jouw hulp moet gaan opdringen, maar het heeft mij enorm geholpen dat er af en toe mensen waren die mij even mee naar buiten namen…. wie weet helpt dat ook bij diegene in jouw omgeving die niet om hulp kan vragen (om wat voor reden dan ook).

En doorrrrrrrrr

Oké, dat zeg ik zelf. Op het moment dat we er dan over praten en ik mezelf blootgeef en mijn diepzwarte binnenkant laat zien. (oke, inmiddels is hij middengrijs) Op zo’n moment trek ik het soms even niet en dan zal je mij zeer waarschijnlijk horen zeggen: “EN DOORRRRRR!”

Of zoals ik tijdens therapie tracht te doen is de aandacht van mij af te krijgen door te zeggen: “NEXT!” Dat gevoel krijg ik nu ook. Het gevoel dat ik heel hard wil roepen…..“En doorrrrrrrr….”

Lieve groetjes M0n13k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s