depressie

Eten vs Muziek

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten volg ik inmiddels al weer een tijdje schematherapie. Een therapie waarbij gekeken wordt naar je schema’s, modi en coping. Het helemaal uitleggen van de schema’s en de modi gaat me net even een stap te ver. Zeker aangezien het voor mij ook nog niet altijd helemaal duidelijk is, hoe het precies in elkaar steekt. Wat ik wel helemaal doorheb is dat ik een aantal copingmethodes heb.

Helpend

Geen van de methodes is – ik zou bijna zeggen ‘natuurlijk’- helpend. Althans niet op de lange termijn. Op de korte termijn weer wel. Als ik lekker aan het Netflixen ben of lig te slapen of me vol zit te douwen met allerlei voor de hand liggend voedsel, hoef ik verder lekker nergens aan te denken. Sterker nog, zelfs mijn gevoel wordt op zo’n moment uitgeschakeld. En dat is stiekem best lekker.

Maar zoals ik al zei, helpend is het niet. Want het gevoel en de gedachtes zijn dan misschien even weg, maar zodra ik wakker ben, de tv uitzet of niet meer aan het snaaien ben, komen ze in volle vaart weer terug… En soms nog harder dan ervoor.

Van slapen word je beter

Maar wat bleek vandaag… vandaag kwam ik tot de conclusie dat ik nog een coping heb. Namelijk muziek. En dan het liefst nummers die ik lekker hard mee kan zingen. Door kei-, maar dan ook echt keihard mee te zingen, verdwijnt even alles naar de achtergrond en voel ik alleen nog de tekst en de muziek. Wat een heerlijkheid. Daarnaast denk ik dat deze coping veel gezonder is dan de anderen. Althans… van slapen word je beter. Dat werd vroeger altijd gezegd en dit zeg ik ook altijd tegen de kinderen als ze ziek zijn. Slaap maar lekker, dan slaap je je beter. Maar dat is voor griep, niet voor deze ziekte. Bij deze ziekte is slaap niet het beste medicijn. Niet dat ik dat zal toegeven! Want mijn middagslaapjes heb ik echt gewoon nog nodig. Hoewel het tegenwoordig veel meer een oplaadfunctie heeft dan dat het een wegloopfunctie is.

Muziek

Hierboven zei ik het al. Vandaag kwam ik tot de conclusie dat muziek ook echt een goeie coping kan zijn. Normaal zet ik in de auto de radio (Q-Music – het foute uur) aan of een podcast op. Dit keer niet. Ik zette mijn Spotify Playlist ‘On the road’ op. Deze heb ik ooit aangemaakt toen ik nog veel in de auto zat. Tegenwoordig is dat natuurlijk veel minder en daardoor heb ik veel van deze nummers lang niet gehoord. En nu stond ie weer een keer op.

De lijst begon met Karyn White’s Superwoman. Als je het hebt over lekkere muziek om mee te zingen, dan heb je het over dit nummer. Vol overgave erin! Dit nummer heb ik voor het eerst gehoord op de afscheidsavond bij mijn zusje op de basisschool. Een van haar klasgenootjes playbackte dat nummer die avond en het is nooit meer helemaal uit mijn herinnering geweest. Zo’n fantastisch nummer.

Karyn White – Superwoman

Helpende muziek

Anyhow… ik dwaal af. Terwijl de eerste klanken van dat nummer klinken, voel ik de eerste (after-)therapiegedachtes van me afglijden. En terwijl ik ga ‘meezingen’ (gillen is een betere omschrijving, geloof me), voel ik een soort licht in mijn lijf. Een soort verlichting. Misschien hè, misschien werkt dit nog wel beter dan het eten, slapen en Netflixen. Het is (in mijn idee) niet het wegduwen van het gevoel wat ik dan doe, maar het is meer een uitlaatklep. De tijd zal het leren. Voor nu denk ik dat ik het in ieder geval een kans wil geven. Dat ik vaker ga meezingen i.p.v. te gaan eten. Het is in ieder geval goed om weer wat af te vallen.

Heb jij een nummer waar je alles in kan leggen en daardoor de wereld om je heen even kan vergeten?

Lieve groetjes M0n13k

Een gedachte over “Eten vs Muziek”

 1. Voor mij is dit op het moment: The Weeknd met Blinding Lights!
  Maar verder doen de volgende nummers het ook op die manier lekker, voor mij…
  – Everybody’s free (to wear sunscreen) van Quindon Tarver, Josh Abrahams
  – Zou zo graag van Jurk!
  – The girl you lost to cocaine van Sia
  – You’ve lost that lovin’ feelin’ van The Righteous Brothers
  – All I wanna do is make love to you (zowel van) Heart als die van Danny Vera
  Ik kan nog wel even doorgaan… maar dit is wel een beetje mijn top 6

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s