Gezond worden

Zelfzorg

In therapie is dit een dingetje wat vaak terug komt, nu dus ook bij de diëtiste….

Pijnlijke update

Sinds ik in februari gestart ben met gezonder eten, vloog het gewicht er in het begin vanaf. Toen ik in augustus ook nog eens begon te sporten, ging het helemaal rap… Niet zozeer meer met de kilootjes, maar wel met de kledingmaten.

Aangezien het al best een tijdje geleden is dat ik hierover geschreven heb, dacht ik “Kom! Laat ik weer eens een update plaatsen.” Heel eerlijk, die update doet pijn. Het is namelijk niet de update die ik gehoopt had te schrijven.

Afgelopen dinsdag mocht ik weer naar de diëtiste. Best spannend, maar echt zenuwachtig was ik niet. Dat ik niet veel was afgevallen, daar was ik me van bewust. Maar hoe slecht kon het zijn? Al mijn bloedwaardes (suiker en cholesterol) waren enorm verbeterd. Eenmaal in de wachtkamer breekt het angstzweet me toch uit (of kwam het door de winterjas die ik aan had?).

Afstand

Aangezien mijn ‘vaste’ diëtiste met zwangerschapsverlof is, had ik een nieuwe. Binnen was het ijs snel gebroken toen zij de stoel een kleine 2 meter van het bureau afschoof. Verbaasd sta ik er naar te kijken en vraag of ik daar moet gaan zitten. Waarop ze haar mondkapje af doet en zegt: “Ja, nou ja, dan kunnen we deze dingen afdoen.” Oké! Ik ga daar wel zitten en doe mijn mondkapje af. Wel zo prettig.

Eten

Op haar vraag hoe het was gegaan met eten, heb ik heel eerlijk geantwoord dat het eten prima gaat. Zelfs een beetje te goed. Om vervolgens uit te leggen dat het alleen voor mijn dieet niet zo goed is dat het eten goed gaat. (snap jij het nog?) Ik eet inderdaad goed, alleen niet de goede dingen, zeg ik een beetje beschaamd. Jeetje wat baal ik hiervan.

“Wat versta je onder verkeerde dingen”, vraagt ze. “Heb je even?” En ik begin een opsomming te geven van vooral caloriebommen en vette dingen. Nee, nee, no worry’s! Ik heb ook heus wel goeie dagen gehad tussendoor. Maar merendeel was gewoon wat minder. Laat ik het zo zeggen, als ik mocht kiezen tussen pizza of koken, dan koos ik de pizza. Waar ik de maanden ervoor er toch echt voor gekozen zou hebben om te koken.

Zorg voor mij

In plaats van te zeggen dat ik niet goed bezig ben, vraagt ze mij of ik weet waardoor het komt. Enigszins verbijsterd antwoord ik dat ik wel een idee heb en vertel haar in globale lijnen wat er allemaal gaande is (tsja, het is een diëtiste he, geen psycholoog). Ze glimlacht en zegt dat ik rust moet nemen, voor mezelf moet gaan zorgen en dan komt het afvallen wel weer.

Daarna hebben we nog wat ideeën doorgenomen voor als ik een eetbui krijg of zin heb in iets lekkers tussendoor. Wat ik kan eten als vervanger voor die (vreselijke) witte boterhammen.

Hoeveel? Zoveel!

En weet je wat het gekke is? Dat het nu ineens weer beter gaat. ’s ochtends geen brood meer, maar havermout met havermelk. Met de lunch 2 crackers met kaas, komkommer en tomaat. En net als tussendoor 2 eitjes en gerookte kipfilet. Klinkt toch al weer heel anders dan: 2 witte boterhammen met hagelslag, tussendoor een krentenbol of melkbroodje chocolade met nog een paar koekjes. Lunch 3 of 4 boterhammen en dan ’s middags weer wat koekjes ofzo. Om dat bij het avondeten toch weer die aardappels te pakken, of iets dergelijks, en later op de avond trok ik dan nog een zak chips open.

Elk pondje….

Als je het bovenstaande zo leest, snap je denk ik wel dat er geen grammetje af was dit keer. Sterker nog, ik ben nog net niet terug op mijn gewicht van afgelopen juli. Helaas heb ik een oud doel, nieuw leven in moeten roepen. Onder de 80 is mijn nieuwe doel. Dat is nu nog zo’n 4,5 kilo ver weg, of beter gezegd ‘weer‘ zo’n 4,5 kilo weg. Het erge is… het is geheel aan mezelf te wijten. Ik ben degene die alles naar binnen werkte. Elke oliebol, elke pizza, elke burger…en ga zo maar door.

Vanaf nu ga ik daar weer een stuk mee minderen. De knop is weer omgezet. Ik ga er weer vol tegenaan. Let’s do this!

Lieve groetjes M0n13k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s