depressie, Persoonlijk

Throwback

Op alle fronten een throwback

Throwback in de tijd

Throwback in gevoel

Throwback in stemming

Als eerste wil ik even duidelijk hebben dat ik het volgende niet schrijf om medelijden te krijgen. Ik schrijf het niet om complimentjes te ontvangen. (Hoewel die natuurlijk altijd welkom zijn🤪)

Ik moet het gewoon even kwijt. Ik wil het gewoon even van me afschrijven. Helaas bestaat een depressie uit ups en downs. Natuurlijk zou het leuker zijn om alleen over de ups te lezen, maar juist van de downs kunnen we veel leren. En wie weet kan ik iemand helpen die hetzelfde doormaakt.

Tijdens het eten hadden we een discussie over vorige zomervakantie. De discussie op zich is eigenlijk niet zo van belang. Of niet zo? Gewoon helemaal niet van belang. Op een gegeven moment gingen er foto’s opgezocht worden, om data te kunnen bewijzen. Foto’s waar ik dus ook op sta, in misschien wel mijn meest sombere periode. En niet alleen de somberste zag ik. Ook de zwaarste.

De foto die ik van mezelf voorbij zag komen, was een foto van iemand waar geen vreugde of vorm in zat. Letterlijk een blok emotieloos persoon. Dat kwam even flink binnen zeg. Als ik van een (figuurlijke) afstand naar die foto kijk, dan zie ik dat de benen minimaal 2x zo dik zijn als nu. Dan zie ik dat er geen vorm in zat en nu wel.

Maar van een afstandje kijken is zo moeilijk. Vanavond gingen we weer sporten. Armtoner en 20 minuten calorieburner. Ik heb alles en nog een beetje extra gegeven. Niet lachen, maar gaan! Want echt, daar wil ik niet maar terug.

Op dat punt besef ik dus nog steeds dat het nu een stuk beter gaat. Ik weeg minder, heb meer vorm in mijn figuur en mijn stemming is ook aanzienlijk verbeterd.

En dan komt de spiegel!

Die gewraakte spiegel.

Die eerlijke spiegel.

Die confronterende spiegel.

Ik ben niet van de spiegels. Vind ze maar niks. Zo confronterend! En zo ook vandaag. Daar sta je dan voor de spiegel. Naakt! Letterlijk en figuurlijk! En daar brak ik toch een beetje. Want is mijn stemming wel echt beter? Zit ik echt beter in mijn vel? Kijk die buik. Jeetje, die hangt over zeg. Bah! Al dat sporten en gezonde eten. Het helpt niets! Weegschaal zegt dan wel dat er kilo’s af zijn, maar waar dan?

Terwijl ik aan tafel nog zei, dat mijn gezicht nu echt een stuk minder vol is dan op die foto. En nu, nu ik voor die spiegel sta, zie ik dezelfde persoon als vorig jaar. Mijn valkuil! Mijn valkuil ben ik zelf. Niet die spiegel, maar ik zelf. Ik zie waar ik bang voor ben. Ik zie wat ik niet wil zien.

Inmiddels is dat gevoel een beetje gezakt en zie ik dus wel in dat ik veel, heel veel, stappen heb gemaakt. En dat het sporten en gezond eten wel degelijk ergens goed voor zijn. Dat ik vooruitgang merk. Maar dat moment voor die spiegel zorgde toch voor een kleine dip. Een dip die mijn dag van een 6,5 toch terug liet zakken naar een 5.

Een dip waar ik weer uit zal komen, maar had hem liever niet gehad. Toch weet ik dat het erbij hoort. Herstel is nu eenmaal niet linear, het gaat met ups en downs. Dit soort momenten horen er (helaas) bij. Het gaat er om hoe je er mee omgaat.

Dikke knuffel M0n13k

-still learning to deal with myself-

Een gedachte over “Throwback”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s