Actualiteit

Zwarte Pieten Discussie 2019

Harde kans dat ik hiermee mensen tegen me in het harnas ga jagen. Niet dat ik hierop uit ben, maar er zijn nu eenmaal twee kampen en er is –zoals ik het zie– geen ‘veilige’ zone. Je bent voor of tegen. Er is geen middenweg.

Op zich is hier natuurlijk niets mis mee, maar de manier waarop voor en tegen met elkaar omgaan…die vind ik echt verschrikkelijk. Het is niet de eerste keer dat ik hier over schrijf. (Zie de zwarte pieten discussie en de zwarte pieten discussie 2018)

Het is November. Sinterklaas is in aantocht. Nog een paar nachtjes slapen en hij doet -samen met zijn pieten- ons land weer aan. Maar wat een spannende tijd voor de kindjes moet zijn –gaat hij het dit jaar wel redden? Of zijn de problemen onderweg te groot? We gaan het zien in het Sinterklaas Journaal-, is nu meer een spannende tijd voor de ouders en de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Maar eerlijk is eerlijk… Het is een feest voor de kinderen en de kinderen maakt het geen bal uit of we een zwarte, blauwe, gele of roetveegpiet hebben. De kinderen willen genieten van het feest van Sinterklaas. Van de spanning die het met zich mee brengt of er de volgende ochtend wat in hun schoen zal zitten.

Daarnaast heb ik makkelijk praten. I know! Mijn oudste twee kids zijn oud genoeg om te weten dat Sinterklaas niet bestaat en de jongste heeft nog nooit van zwarte piet gehoord. Die gaat lekker mee in de viering zoals hij nu gevormd wordt. En zijn mamma en pappa? Die vinden het allemaal nog net zo leuk en spannend en zitten -zoals elk jaar- vanaf vanavond voor de tv voor het sinterklaasjournaal.

Inmiddels is er al jaren gedoe rondom de intocht en hoe het gevierd ‘moet’ worden. Maar jongens…. Wat er nu toch gebeurt… Mensen die een intocht met zwarte pieten sponsoren worden bedreigd/geïntimideerd. Mensen die tegen zwarte piet zijn en samenkomen, worden belaagd met (onder andere) vuurwerk. Jongens! Wees eerlijk! Dit is toch van de zotte?! Of niet? We kunnen elkaar toch in de waarde laten? Waarom met zoveel geweld? Ik val in herhaling als ik zeg dat het een kinderfeest is en dat dat is wat het moet blijven. In wat voor vorm dan ook?

Dat geweld zorgt ervoor dat een hoop ouders niet naar een intocht durven gaan met hun kinderen, misschien zelfs geen Sinterklaas met pieten durven in te huren voor pakjesavond. Ik zou bijvoorbeeld heel graag naar een intocht willen met de kleine man, maar het idee dat er voor- en tegenstanders tegenover elkaar komen te staan en wij daar dan tussen staan… brr nee hoor. Ik kijk wel lekker thuis. En toch geeft het mij een gevoel alsof ik hem iets ontneem. Nu niet hoor. Nu is hij nog net te klein en snapt er nog niet veel van. (Hoewel hij wel een herkenning heeft als hij sinterklaas op tv ziet…hoe leuk!!!!) Maar over een jaartje of 2 hoop ik toch wel naar een intocht te kunnen gaan met hem. En dat er tegen die tijd rust in de discussie is gekomen.

Er wordt zelfs geroepen (gelezen op Twitter) dat mensen die voor zwarte piet zijn, dezelfde ideeën hebben als neonazi’s… Dit vind ik oprecht vreselijk om te lezen. Ik bedoel…. Ik hou van Zwarte Piet. Hij heeft een speciaal plekje in mijn hart en zal dat altijd houden, ook al hebben pieten nu roetvegen of zijn ze rood of blauw. Wegwijspiet, Huispiet, en Hoofdpiet, ze zullen altijd blijven in mijn herinnering. Mijn herinnering aan mijn kindertijd. Maar ik ben zeker geen neonazi en heb ook niet dezelfde denkwijze als een neonazi. Het feit dat iemand dit durft te beweren steekt misschien nog wel harder dan al het geweld. Er worden mensen beschuldigd van deze denkwijze, terwijl ze alleen maar Sinterklaas willen vieren zoals zij dat vroeger hebben gevierd. Persoonlijk (en nee, ik kan niet voor anderen spreken) vind ik zeker niet dat iemand die voor Zwarte Piet is discrimineert. Iedereen heeft zijn eigen idee hierbij en dat moet kunnen. Toch?

En tijden veranderen. Ik bedoel…Kan je je nog voorstellen dat we vroeger geen telefoon hadden? Dat onze ouders geen idee hadden waar we uit hingen als we een paar minuten te laat waren? Dat we slechts 3 televisiezenders hadden? Dat er geen internet was? Met die veranderingen zijn we toch ook meegegaan? Laten we –voor onze kinderen- dan ook meegaan in deze verandering. Want er is gebleken dat niet alle veranderingen slecht zijn. 😉 Dus misschien kunnen we proberen om deze verandering (voor onze kindjes) ook te omarmen.

Maar (aangezien ik eerder toch ook al in herhaling ben gevallen) laten we dit kinderfeest echt een feest voor kinderen laten zijn!

Dikke knuffel M0n13k

Reacties zijn uiteraard van harte welkom, maar zullen we het netjes houden en elkaars standpunt respecteren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s