Actualiteit

Typisch Nederlands Gezeik

https://www.ad.nl/show/jochem-myjer-over-kritiek-op-ongezond-kinderliedje-dit-is-typisch-nederlands-gezeik~a178f2d9/

Maandag (26-08-2019) kreeg ik bovenstaand artikel onder ogen. Zoals waarschijnlijk iedereen in Nederland dacht ik hier wat van. Ik heb zitten denken of ik er een blog over zou schrijven, maar twijfelde te sterk. Tot dinsdagavond (27-08-2019), toen mijn zusje mij deze link stuurde met de tekst: “Hier kan jij vast een leuk stukje over schrijven voor je blog.”

Tsja, als mijn zusje zegt dat ik dat kan, dan doe ik dat ook. (Werkt dat bij jullie ook zo?) Is overigens niet bij alles wat ze zegt hoor… Ik doe ook vaak zat het tegenovergestelde. Maar nu zaten wij zo op 1 lijn dat de keus snel gemaakt was.

Heb je het artikel al gelezen? Dan weet je waar het over gaat. Nog niet gelezen? Dan hier in het kort:

Jochem Myer heeft samen met Tjeerd Oosterhuis een nieuw Kinderen voor Kinderen liedje geschreven. Mensen die mij kennen weten: M0n13k heeft een zwak/voorliefde voor Kinderen voor Kinderen liedjes. Tussen jou en mij gezwegen: Van de eerste 25 albums kan ik meer dan 80% van de liedjes foutloos meezingen. En met foutloos bedoel ik niet dat ik zuiver zing… Allesbehalve!

Ik dwaal af. Jochem Myer heeft dus, samen met Tjeerd Oosterhuis (of is het Tjeerd Oosterhuis samen met Jochem Myer), de tekst voor dit liedje geschreven. Reis mee, heet het. Dus dat… Pizza, Pasta en Patat. Het zit nu al in mijn hoofd, wat een lekker liedje. (En echt niet alleen vanwege al het lekkere eten wat erin voorkomt.) Nu is het liedje uitgebracht en wat denk je? Mensen vinden het een ongezond liedje, kinderen worden aangespoord tot het eten van ongezond voedsel. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het obesitas kan veroorzaken bij kinderen.

Wat ik mij dan afvraag: Zijn dit dezelfde mensen die keihard meezongen dat ze een Pluto wilden of toch liever een Holky-Day (want die bederft toch niet de eetlust) en dan namen ze er ook nog een zakje P&P bij. Of zijn het de mensen die in 1989 riepen dat ze geen spruitjes wilden, maar Kip, Patat en Appelmoes? Alsof dat zo lekker gezond is! Zijn al deze mensen nu dan heel ongezond doordat ze die liedjes zongen. Hebben alle kinderen die zongen over de kriebeltrui die hun oma had gemaakt nu ruzie met hun oma? (Mijn oma ❤ kon daar gelukkig hard om lachen)

En sinds wanneer trekken we ons veel aan van de teksten van liedjes? Ik bedoel… Toen kinderen meezongen met K3 (Doe het heel zachtjes. Geen kreetjes en geen lachjes) waren alle ouders toen ook bang dat hun kinderen het raam open zouden laten voor een spannende nacht? Of toen Peter Koelewijn zong over mevrouw Jansen op het dak, was toen heel Nederland in paniek over kinderen die het dak op zouden klimmen? En wat denken we van Seks on the Beach, Don’t Stop Wiggle Wiggle en…. Ach ja, ik kan zo nog wel even doorgaan.

Daarnaast kunnen mijn kinderen keihard roepen dat ze in de vakantie alleen maar Pizza, Pasta en Patat willen eten. Dat wil toch niet zeggen dat ze dat elke dag krijgen? (Hoewel het wel erg makkelijk is in de vakantie.) Nee! Dat zegt het zeker niet. Ze eten namelijk wat de ouders bepalen dat er gegeten wordt! En dan kunnen ze 100x dit liedje zingen. Het enige wat ze daarmee bereiken is dat ik het keihard mee zal zingen met ze.

Wat wil ik hier nou mee zeggen? Behalve dat ik het eens ben met Jochem Myer en dat dit typisch Nederlands gezeik is? Nou dat dus eigenlijk. Dat het typisch Nederlands gezeik ik. Geloof me, mijn kinderen hebben ergere dingen gezongen en gelukkig (nog) nooit ten uitvoer gebracht. Zo geloof ik ook dat de kinderen van Nederland dit liedje met veel plezier zullen meezingen en misschien zullen er een paar zijn die vervolgens elke dag om een ijsje vragen…Het is nog altijd de ouder die ja (of nee) moet zeggen. Daarbij, er zijn genoeg kinderen die voor de komst van dit liedje al elke dag om een ijsje vroegen of alleen Pizza, Pasta en Patat wilden eten.

Dus laten we ophouden met zeuren en gewoon genieten van de leuke liedjes die Kinderen voor Kinderen elk jaar weer uitbrengt.

Dikke knuffel M0n13k (die het liedje ‘Snoepverslaving niet meer uit haar hoofd krijgt sinds het schrijven van dit blog)

Hé, heb jij zin in een KNEDER (toen Raider, nu Twix)
In een WIP-WAP (KitKat) of een AFTER DRIE (After Eight)?
Hap je liever in een PLUTO (Mars)?
Ja, die geeft meteen weer energie!
Heb je zin in een COUNTRY ( Bounty)
Smul je liever van een HOLKI-DAY (Milky-Way)?
Die bederft ook niet je eetlust
Dus wie wil er nog een zakje P & P(M&M)? Hééé!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s