depressie

Tijd om te stoppen met doorgaan

Bovenstaande tekst stond op een kaart die ik vorige week van mijn lieve vriendinnetje kreeg. En beter kan ik het niet verwoorden. Sowieso ben ik momenteel niet zo goed in verwoorden van wat er gebeurd en wat ik voel (of juist niet voel).

Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben, ben ik de afgelopen weken niet actief op social media en ook niet met bloggen. Ik zeg dat jullie het misschien gemerkt hebben, maar dat weet ik eigenlijk wel zeker. Ik krijg namelijk vragen of het wel goed gaat, omdat jullie nergens meer iets van mij zien.

En dat klopt. Facebook, Instagram en Twitter liggen al een tijdje stil. Het interesseert me allemaal gewoon niet op dit moment. Ook heb ik geen energie om een blog te typen. Geen energie? Of is het meer dat ik er het nut niet van in zie? Waarom zou ik een blog schrijven? Wat heeft het voor zin? Instagram.. Leuk hoor, maar dan moet ik toch foto’s hebben om te plaatsen. En laat ik nu even helemaal geen zin hebben om foto’s te maken. Het liefst zit ik de hele dag in mijn hoekje op de bank en bemoei ik me met niemand.

Voor sommige zal dit als een schok komen en anderen weten het misschien al. Maar de somberheid heeft bezit van mij genomen. Ik merkte dat ik steeds minder kon genieten van dingen, waarvan ik weet dat ik ze voorheen wel leuk vond. Zoals het schrijven, foto’s maken en onder de mensen zijn.

De huisarts zegt dat ik depressief ben (of dat ik een depressie heb). Maar wat is een depressie dan precies? Om het goed uit te kunnen leggen, heb ik onderstaande overgenomen van:


https://www.depressievereniging.nl/depressie/depressieve-stoornis/

Een depressie is een aandoening die de stemming en de gevoelens raakt. Als je eraan lijdt, kun je ondergedompeld raken in somberheid. Je verliest je interesse in de mensen en de dingen om je heen en kunt niet meer echt genieten. Als de gevoelens van somberheid langer dan twee weken duren, is het zaak actie te ondernemen in de vorm van preventie of behandeling.

Depressieve klachten zijn soms niet goed te herkennen. Veel van de klachten kunnen ook op iets anders duiden. Toch zijn er wel duidelijke aanwijzingen. Als je aan een depressie lijdt, heb je altijd last van

  • een sombere stemming
  • vermindering van interesse of plezier.

Daarnaast zijn er meer symptomen. Wie een depressie heeft, heeft altijd wel minstens vijf van de volgende klachten:

  • gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
  • slecht slapen, slapeloosheid of het tegenovergestelde: heel veel slapen
  • een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten
  • lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie
  • prikkelbaar
  • het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel
  • moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen
  • veel piekeren

Ze zeggen dat je het moet accepteren voor je er aan kan gaan werken. Dat accepteren is wel een hele grote stap hoor. Zo makkelijk is het niet om te accepteren dat je depressief bent. Dat erkennen voelt in eerste instantie alsof je gefaald hebt. Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heb ik het geaccepteerd, ook al wil ik er nog vaker niet, dan wel aan geloven.

Genoeg gezever nu. Wat gaan we er aan doen? Nou ja, wat ga ik er aan doen?

Behalve professionele hulp, moet ik natuurlijk ook zelf aan de slag. Een dagritme creëren. Niet meer slapen overdag (dit gaat nog regelmatig mis). Elke dag een stukje wandelen ’s avonds. Kleine stapjes, maar het is een begin. Beweging helpt goed bij het herstel, zeggen ze. Helaas lukt het niet om meer te doen dan wandelen, aangezien ik vorige week een flinke smakker gemaakt van de trap af. Auw stuit! (en enkel en teen en arm en vinger en pols en rug….Verder viel het gelukkig wel mee) Ben dus niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk een wrak momenteel.

Ik besef me dat het warrig en onsamenhangend kan overkomen. Mag ik hier de Oxazepam de schuld van geven? Zo niet, dan toch!

Aangezien schrijven een vorm van therapie is en ik alles wil aanpakken om weer beter te worden, heb ik besloten om het bloggen weer op te pakken.

Dikke knuffel M0n13k!

2 gedachten over “Tijd om te stoppen met doorgaan”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s