Persoonlijk

De zwarte Pieten discussie

Inmiddels is deze discussie al jaren aan de gang. En al jaren roep ik dat me hier niet over ga uitlaten. Althans niet publiekelijk. Dit was ook echt mijn voornemen. Tot nu.

Zwart Wit

zwarte-piet

Ik ga nog steeds niet roepen dat zwarte Piet moet blijven of juist niet. Iedereen is vrij om hier iets over te vinden en ik dus ook. Ga dus ook niet zeggen dat ik er niets van vind of dat ik er geen mening over heb.

Maar of zwarte piet moet blijven of niet? Tsja, wat ik daar van vind, zal ik hier zeker niet gaan verkondigen. Dat is namelijk een discussie die ik niet aan wil gaan.

Waar ik het wel even over wil hebben is het briljante idee van de NPO. Het sinterklaasjournaal, een programma waar ik al jaren voor thuis blijf. Wat ik al jaren elke aflevering keek. Ja! Ook toen mijn kinderen inmiddels wisten dat de goede Sint niet echt bestaat. Of ik het dit jaar ga kijken? Ik weet het niet. Waarom niet? Nou door het briljante idee waar ik het zojuist als over had.

Sommigen zullen zich nu wel afvragen over welk briljant idee ik het dan in vredesnaam heb. Anderen zullen direct weten waar ik het over heb.

Briljant idee

sintjourn

Het briljante plan waar ik het over heb is de combinatie van witte en zwarte Pieten. SUPER! Maar hebben we ook nagedacht over hoe we dat op bijvoorbeeld scholen aan doen? Waar het toch vaak ouders zijn die die ene dag Piet willen spelen. Hoe gaan we dat doen? Zie je het gebeuren. De pappa van Kees heeft aangeboden om die dag Piet te spelen op school. Maar ja, we volgen het sinterklaasjournaal, dus je bent een witte Piet. Kees staat samen met zijn klasgenootjes op het schoolplein (blauwbekkend) te wachten tot de goedheiligman aankomt. En dan roept zijn vriendinnetje Samia ineens. Kijk daar komt Sinterklaas Kees en jouw pappa loopt naast zijn paard. Jouw pappa is een witte Piet!  En weg is de illusie van de kinderen. Sinterklaas en zijn Pieten komen niet uit Spanje. Één van zijn Pieten woont gewoon hier om de hoek.

BN-ers

zwarte-piet01

Hoe leuk was het? Al die BN-ers die een paar weken per jaar kinderen vermaakten door zich als zwarte Piet te verkleden en de Sint te helpen. Hoe leuk was het als ouder? Je wist wie het was. En toch was er die twijfel. Maar nu? Een Jochem Meyer (bij kinderen heel bekend als Pietje Paniek) , hoe leuk was hij? Heel leuk. Maar veel kinderen kennen hem niet alleen als Pietje Paniek, maar ook als Jochem Meyer. Hoe moet dat dan? Hij kan niet als witte Piet mee met Sinterklaas, dan is de romantiek en anonimiteit er direct van af. Hoe ga je als ouder uitleggen dat hij het hele jaar komiek is, nu in die 3 weken een Piet. Want.. alle Pieten komen uit Spanje, nietwaar?

Wit Zwart

Hebben we over dit soort scenario’s nagedacht? Hebben we nagedacht over hoe moeilijk het is om de witte Pieten anoniem over straat te gaan. En nee, begrijp me niet verkeerd. Ik zeg hiermee niet dat ik perse wil dat de zwarte Piet terug moet komen. Maar ik vind wit niet echt de oplossing. Hadden we dan niet beter kunnen gaan voor gekleurde pieten? Een blauwe, groene, gele en natuurlijk een roze piet. Dan kunnen de Pieten die paar weken toch anoniem over straat en blijft het voor alle kinderen een leuk feest.

regenboogpiet

Nogmaals ik zeg niet dat zwarte piet moet blijven of juist niet. Ik zeg alleen dat ik de witte Piet misschien niet heel handig gekozen is.

Wit, zwart of kleur. Ik geniet van de feestdagen. Ook nog steeds van 5 december.

Feestelijk knuff M0n13k

2 gedachten over “De zwarte Pieten discussie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s