Gezond worden

Zombie

Al een paar wekenloop ik als een soort zombie rond. Nou ja….lopen???? Het is meer liggen, soort van zitten en weer liggen. Maar waarom?

Laparoscopische Cholecytectomie

Afgelopen maandag hebben ze een Laparoscopische Cholecystectomie uitgevoerd en ik mocht hem ondergaan. Een wat? Ze hebben met een kijkoperatie mijn galblaas verwijderd. Waarom?
Omdat ik na 41 jaar geen last te hebben gehad van dat ding, sterker nog, ik was me geen eens bewust van zijn aanwezigheid, ineens vreselijke pijnaanvallen kreeg.

De eerste keer

Midden in de nacht word ik wakker met een enorme pijn op mijn borst. Niet echt mijn borst, maar net er onder eigenlijk. Heel vreemd, ik ben nog nooit wakker geworden met hyperventilatie. Toen het na het innemen van de pijnstillers niet beter werd hebben we toch maar de ambulance gebeld. Die was er gelukkig heel snel. En inderdaad…hyperventilatie. “Nu je weet wat het is. Zal de pijn wel af gaan nemen.” Zei de verpleegkundige van de ambulance nog. En inderdaad, toen ze weggingen was de pijn na een uurtje weg. GELUKKIG. Dit herkende ik totaal niet van de hyperventilatie die ik ken.

Geen stress, wel pijn

Wekenlang nergens meer last van. Geen pijn meer niks. (Nou ja, dat is niet helemaal waar. Regelmatig een zeurende pijn in mijn rechterzij…hyperventilatie.. Je gaat het zelf ook geloven)Tot in de vakantie. Regelmatig zeurende pijn in mijn rechterzij. Ach Hyperventilatie. En dan die ene avond, dezelfde pijn als een paar weken eerder. Niet te harden. En dan zit je in een vreemd land toch niet echt prettig. Pijnstilling hielp niet. Ademhaling kreeg ik heel goed onder controle.. Waarom houdt die pijn dan aan? Snap jij het? Ik niet! Ik ben op vakantie! Geen stress, waarom dan die hyperventilatie?
Dat is dan ook wat ik me gedurende die hele pijnaanval hardop heb lopen afvragen. Je gaat serieus aan jezelf twijfelen. Stress zoeken zeg maar.. Er moet toch iets zijn? Je krijgt zo’n aanval niet voor niets.  En deze duurde een uur of 4. Toen was hij net zo plotseling weer weg als hij gekomen was. Nog even slapen dus. Heerlijk. Daarna weer verder genieten van mijn vakantie.

Logeerpartijtje

Na de vakantie begon het gewone leven alweer heel snel. Dus dat ik vorige week weer zo’n pijnaanval kreeg verbaasde me aan de ene kant niet. Aan de andere kant………… Ik heb geen stress nu. Waar komt dit nou vandaan? Pijnstilling hielp weer voor geen meter. Dus uitzitten maar. Het is nu eenmaal hyperventilatie, daar valt niks aan te doen. Ik heb zelfs nog een kalmeringstabletje ingenomen. In de hoop dat die me wat rustiger zou krijgen. Hoe dan? Ik ben rustig. Ja, maar je hebt een hyperventilatieaanval. Dus echt rustig zal je toch niet zijn kennelijk. Heerlijk die discussies met mezelf.

Ja het was hyperventilatie. De maandag, na die pijnaanval viel ik flauw op mijn werk. Hyperventilatie.. Toch hebben mijn collega’s de ambulance gebeld. En daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Omdat de duizelingen te lang aanhielden voor hyperventilatie mocht ik, nee moest ik, mee naar het ziekenhuis. Vriendlief gebeld en die kwam gelukkig direct die kant op. Collega mee om mij te vergezellen tot vriendlief er was. Na een tijdje kwam naar voren dat ik galstenen had. Heeft u daar geen last van gehad. Verteld van de pijn bij de hyperventilatie. Blijkt dat geen hyperventilatie geweest te zijn, maar galsteenaanvallen. Nee daar ben je lekker mee. Fijn ook dat als je aangeeft dat je bekend bent met hyperventilatie gelijk alles daarop gegooid. Hoe bedoel je, we denken in hokjes. Als ze de eerste keer verder hadden gaan kijken dan was gebleken dat ik door de pijn was gaan hyperventileren en niet andersom. Maar goed ik dwaal af.

Op de SEH bleek dat mijn hartslag veel moeite had om boven de 45 slagen per minuut uit te komen. Een nachtje logeren op de afdeling cardiologie was het gevolg. Gelukkig bleek daaruit wel dat er met mijn hart niks mis is. Ik heb een goed hart. Wel bleef ik duizelig en licht in mijn hoofd. Helaas werd daar niks mee gedaan en mocht ik naar huis. Wat ik geen straf vond, alleen voelde ik me nog steeds zo vreselijk beroerd. Ook was ik nog steeds heel traag in ……. Ja in eigenlijk alles.

Er kan nog meer bij

Na een paar dagen de huisarts gebeld. De duizelingen hielden aan. En ook was ik nog steeds heel traag in mijn denken en praten. Die is langs gekomen en heeft pilletjes tegen de duizeligheid gegeven. Het zou wel eens een ontsteking van het evenwichtsorgaan kunnen zijn.

Er ging maar 1 ding door me heen…”ER KAN NOG MEER BIJ. ER KAN NOG MEER BIJ.” Mijn hemel houdt het dan nooit op. Vermoeid door een trager hartritme. Galstenen die op elk moment een aanslag op mij kunnen plegen. En dan ook nog een ontstoken evenwichtsorgaan.
Is het vreemd dat ik er even helemaal klaar mee was? Nee toch?

Weer logeren

Gelukkig moest ik dinsdag alweer op controle bij de chirurg. Dat heb ik alleen niet gered. Na een hele week mezelf doodellendig te hebben gevoeld, was het zondagnacht weer bal. De hele dag niks aan de hand, behalve dan dat ik me, zoals al de hele week, onwijs rot voelde. Ook toen ik ging slapen. Niks aan de hand. Tot ik om 2 uur wakker werd van de pijn. Daarna ging het allemaal heel snel. Naar de HAP, door naar de SEH en vrijwel direct naar zaal. Maandagochtend een echo gehad en in de middag onder het mes, om de galblaas te verwijderen.

Beste Galblaas, 41 jaar hebben we geen problemen gehad, maar ik ben blij dat je weg bent. Ik zal geen last meer van je ondervinden.

Natuurlijk heb ik nu naweeën van de pijn. De wondpijn is best pittig en ook ben ik vreselijk moe.

Losing weight

Niet door het verwijderen van de galblaas hoor. Dat dingetje weegt maar 60 gram. Haha. Tegenvaller.
Maar wat ik op internet lees is dat je wel aardig wat af kan vallen na deze ingreep. Ik ben benieuwd.

So far so good.. stand van zaken:  75,1 kg schoon aan de haak.

Lieve slaperige groetjes,

M0n13k

 

Een gedachte over “Zombie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s