Actualiteit

Bord leeg of niet?

Ja hoor, dat geloof je toch zeker niet?!
Jaren ben ik in “strijd” geweest met de kinders over het leegeten van hun bord. Wat je opschept, eet je op! Dat is mijn credo. Nog steeds en steeds vaker gebeurd het dan ook daadwerkelijk.

En nu? Nu lees ik in de krant dat dat helemaal niet goed zou zijn. Dit zou er voor zorgen dat ze op latere leeftijd alleen maar eten en aan eten denken.

Het kan leiden tot overgewicht. Heb ik er de afgelopen jaren dan echt eigenhandig aan bijgedragen dat mijn kinders later last zullen hebben van overgewicht? Fijn vooruitzicht. Bij deze bied ik alvast mijn excuses aan.

Dat je denkt in ieder geval dit goed te doen en ze op die manier wat manieren bij te brengen en dan blijkt het weer achterhaald te zijn en moet je ze dus niet ‘dwingen’ hun bord leeg te eten.

Niet dat ik ze ooit heb gedwongen. Ik heb echt niet met een pistool tegen hun hoofd gezeten van: “Als je je bord niet leeg eet dan……..” Nee dat niet, maar ik was/ben er wel groot voorstander van dat het bord wordt leeggegeten. Zeker als ze zelf opscheppen. Ja, ik was wel zo streng dat ze geen Danoontje (powerrrrrrrrrrrrrrrrrr) kregen als ze hun bord niet leeg aten. (eentje meer voor mamma)

Uiteraard moet het geen strijd worden. Mijn hemel, nee zeg, die tijd hebben we wel gehad.
Het is niet de bedoeling dat het avondeten, wat vaak het enige moment van de dag is waarop je met zijn allen in dezelfde ruimte bent, 1 groot horrorachtig tafereel gaat worden omdat er 1 (of meer) niet (genoeg) willen eten.
Maar als je kind aangeeft helemaal geen honger te hebben, wat dan? Denk je dan ook: “Hij/zij voelt het zelf het beste aan.” En laat je het dan vervolgens gaan?
Ik kan me best voorstellen dat je dat 1x doet. Misschien zelfs 2 avonden, maar daarna gaat dat toch minder makkelijk en ga je iets harder je best doen om je kind te laten eten. Althans dat deed ik wel.

En wat dan als je kind later op de avond komt klagen dat het honger heeft? Dan moet je (volgens het artikel: Bord verplicht leeg eten, kan leiden tot overgewicht) aangeven dat dat geen eetmoment is. Misschien ligt het aan mij, maar ik was op dat soort momenten alleen maar blij dat mijn,  opstandige-niet-aan-het-eten-te-krijgen-peuterkind dan toch wat naar binnen kreeg.

Geen tussendoortjes meer ’s middags. Ja dat zal helpen. Niet bij die van mij. Ze gingen er echt niet meer van eten als ze in de middag nog een tussendoortje kregen.

Misschien ben ik wat van de oude stempel, maar ik weet niet of ik aan dit onderzoek al te veel waarde ga hechten. Ik ken genoeg mensen die zijn opgevoed met het bord-leeg-principe en die niet te zwaar zijn. Laat mijn kids maar lekker hun bord leegeten. Wat ze zelf opscheppen, eten ze op. Dat gaat tegenwoordig prima en ze krijgen alles binnen wat ze nodig hebben.

Wat vinden jullie? Bord leeg? Of toch niet?
Knuff m0n13k

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s