Actualiteit

Top2000

Het is gebeurd!

Er is een nieuwe nummer 1 in de Top2000!

Imagine van John Lennon.

En wat gebeurd er? Men gaat roepen dat het niet terecht is.
Dat het geen waardige nummer 1 is. En dat het alleen de nummer 1 is geworden door een (in mijn ogen) fantastische man, die zijn piano aan zijn fiets heeft gebonden, daarmee naar theater Bataclan is gegaan.

Vervolgens het nummer Imagine heeft gespeeld, waarna hij zonder ook maar een woord tegen iemand te zeggen, weer naar huis is gegaan.

Een man, die daar, voor het theater Bataclan, waar een verschrikkelijke aanslag is geweest, waar mensen zijn gestorven om…..? Ja waarom?. Een man die daar voor het oog van de wereld (in mijn ogen) het gevoel van de wereld heeft vertaald.

Ik bedoel: “Kijk even naar de tekst!

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky

Imagine all the people
Living for today…
Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do

Nothing to kill or die for
No religion too
Imagine all the people
Living live in peace…

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man

Imagine all the people
Sharing all the world…
You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one

I hope someday you’ll join us
And the world will live as one

En ja je mag zeggen dat ik een dromer ben.
Dat ben ik ook.
Ik heb ook echt de (ijdele?) hoop dat er ooit nog eens vrede zal komen. Dat we met zijn allen de wereld delen.  Dat we met zijn allen de wereld een betere plek zullen maken.

Om even terug te komen op de Top2000.

Ja het liedje van John Lennon heeft nu misschien meer stemmen dan andere jaren gekregen door de verschrikkingen in Parijs. Doordat mensen een beeld hebben bij dat nummer.

Maar is dat niet bij elk nummer waar je op stemt?

Voorbeeld:
Ik heb gestemd op: Bon Jovi – It’s my life.
Niet omdat ik het een geweldig nummer vind. (nou ja, natuurlijk is het wel een gaaf nummer)
Maar vooral omdat het een betekenis heeft.
Er kleeft een hele bijzondere herinnering aan dit nummer.
En nee het is geen leuke herinnering. Tijdens de dienst waarbij we afscheid namen van het leven van een van mijn nichtjes werd dit nummer gedraaid. Ik zie nog haar foto’s voorbij komen. Ik zie ons zitten in de aula.
Ik kan de dag nog voor me halen dat…. Nee zover wil ik zeker niet gaan nu.

Terug naar de muziek.

Zou ik dit nummer hebben gekozen als ik deze herinnering er niet bij had?
Ondanks dat ik het een gaaf nummer vind, Nee waarschijnlijk niet.

Voorbeeld:
Ik heb ook gestemd op: The Beatles – I want to hold your hand
Waanzinnig nummer, absoluut. Maar gestemd omdat Meneer Blijdorp (mijn muziekleraar) in de brugklas dit nummer draaide tijdens de eerste les. Op dat moment is mijn liefde voor muziek ontstaan. En ben ik me gaan verdiepen in de “oudere” muziek.

Zou ik er op gestemd hebben als Meneer Blijdorp dit nummer niet had laten horen. Nee waarschijnlijk niet.
Dan zou ik waarschijnlijk hebben gestemd op het nummer “With a little help from my friends” of “Strawberry fields forever” Beide wel van de Beatles.

Aan elk nummer in mijn stemlijst kleeft een herinnering. Zo stemt iedereen toch?
Nu heeft iedereen dezelfde herinnering bij een enkel nummer, en dat is een probleem?

Ik vind van niet.

Daarnaast vind ik zeker dat John Lennon een ‘nummer-1-waardig’ nummer heeft in “Imagine”! Ook al heb ik er dit jaar, juist door de gebeurtenissen in Parijs, niet op gestemd.

Zo zijn er meer nummers waar ik niet op stem omdat er moeilijke of verdrietige herinneringen aan vast zitten.
Maar ook nummers waar ik niet op stem omdat er (te) mooie herinneringen aan vast zitten.

Onlogisch of toch niet?

Knuff m0n13k

3 gedachten over “Top2000”

 1. Het lijkt mij dat je elk liedje wat je hoort “een plekje” geeft….. En niet elk plekje is vooraan…. Ik heb zelfs een nummer vaak gehoord en er geen “gevoelens” bij gehad.. ( stil in mij – van dik hout ) Tot een vriend verteld dat het het zijn meest favoriete nummer is … Je gaat datzelfde nummer met hele andere oren beluisteren als je het achterliggende verhaal van hem hoort… En ik kan nu gewoon zeggen dat ik mijn stem heb uitgebracht op dat nummer omdat het 1 van mijn favorieten is… Een aantal jaar geleden zou het bij wijze van niet eens in mij opkomen om dat nummer op de lijst te zetten… Elk nummer dat ik heb gekozen roept tranen op als ik het beluister…. Tuurlijk ook “goede” tranen… Maar ik denk dat heel veel mensen op die manier hun lijst hebben samengesteld…. En nee… Imagine.. Stond niet in mijn lijst….. Maar ja… Het is een vreselijk goed nummer.. En wees eerlijk… Een nummer dat zich nummer 1 van de TOP 2000 !!! mag noemen is gewoon een goed nummer… de een zal het beter vinden dan de ander… Ik heb geen idee of het wel of niet te maken heeft met Parijs… zal best misschien.. Maar dat maakt het geen minder mooi nummer… En ik denk heus wel dat Passenger dan op #2 staat hahahahaha…. Of in ieder geval meerdere keren in de lijst… Want daar horen ze ook te staan 😉 Samen met uiteraard mijn 15 favoriete nummers :-p

  Like

  1. Het gaat in de rondte dat het met Parijs te maken heeft. Geloof dat ook wel, maar zie niet in wat het probleem is. Zoals jij ook al aangeeft, een nummer wat eerder geen betekenis had, kan door omstandigheden een favoriet worden.

   Idd elk liedje krijgt een plekje. Maar niet aan elk liedje kleeft een herinnering. 😉

   Zal je wel alvast even uit de droom helpen. Passenger staat niet op #2. 😦 Daar mogen we weer meeblêren met Queen.

   Like

 2. Lieve Moon, mooi en oprecht, ook ik denk over de TOP 2000 en voor mij zou de nummer 1 zijn een nederlandstalig nummer van Frans Halsema: Zij verstaat de kunst van bij me horen
  In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee
  In mijn ogen woont ze, in mijn oren
  Ze hoort en ziet mijn hele leven met me mee
  Soms begint ze in mijn hart te zingen
  Waar het nacht wordt heeft ze lichtjes aangedaan
  En door haar weet ik dan door te dringen
  Tot de onvermoede schat van ons bestaan
  Zo alleen maar wil ik verder leven
  Schuilend bij elkaar
  En als ik oud moet worden, dan alleen met haar

  Zij kent al mijn dromen en mijn wanen
  Al mijn haast en al mijn honger en mijn spijt
  Als ik lach kent zij alleen de tranen
  Die daar achter liggen in de tijd
  Zo alleen maar wil ik verder leven
  Schuilend bij elkaar
  En als ik oud moet worden, dan alleen met haar

  Zij is meer dan deze woorden zeggen
  In mijn lichaam heeft ze plaats gemaakt voor twee
  Maar wie weet een wonder uit te leggen
  En een wonder draag ik met me mee

  En voor mij zo persoonlijk. Natuurlijk het parijse drama is vreselijk maar de top2000 zou juist moeten weergeven wat je als mens echt mooi vindt
  Jou keuze mooi en zo begrijpelijk. En mooi verwoord

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s