Actualiteit

Voor en tegen

De een is tegen. De ander voor. De volgende interesseert het helemaal niks.

Ik weet echt wel dat er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn. Dat er altijd mensen zullen zijn die liever hun kop in het zand steken. Dat er altijd mensen zullen zijn die het echt helemaal niks interesseert.

Toch blijf ik de hoop houden dat we ooit met zijn allen met onze neuzen dezelfde kant op zullen staan, zodat we in vrede kunnen leven. Maar wat is vrede? Vrede is leven zonder geweld, geweld in wat voor vorm dan ook. Zinloos geweld. Is niet al het geweld zinloos. Is het in elkaar slaan van een willekeurig persoon op straat niet net zo zinloos als een man die zijn vrouw in elkaar slaat, als zij weer eens niet precies heeft gedaan wat hij wil. Is het bedreigen van een persoon niet net zo zinloos als het in elkaar slaan van iemand. Wanneer wordt geweld dan echt zinloos geweld genoemd?

Wat er in Parijs gebeurd is. Dat is zeker zinloos. Vreselijk. Onvoorstelbaar dat het gebeurd. 129 doden en dan nog die 180 gewonden. En waarom? Omdat wij in Syrië vechten voor vrede. Vechten voor vrede? Als je het zo zegt klinkt het eigenlijk best vreemd. Het kwade met het kwade bestrijden. Geweld met geweld bestrijden. Liefde overwint! Laten we elkaar liefhebben. En niet alleen de mensen dicht om je heen. Maar ook de mensen die verder van je afstaan. Ga niet de straat op om zomaar iemand in elkaar te slaan. Maar zet die (onverklaarbare) behoefte tot slaan eens om in liefde. En glimlach naar zomaar een willekeurig iemand op straat. Geloof me, de reactie hierop zal een stuk positiever zijn.

3 gedachten over “Voor en tegen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s